Ukraina alkaa tutkia mielenosoituksia rikoksena

Tiedustelupalvelun takavarikoimilla tietokoneilla väitetään olevan todisteita siitä, että suurprotestit olisivat kauan ennalta suunniteltu vallankumousyritys.

Ulkomaat
Mies huutaa nyrkki pystyssä
Mielenosoittaja huutaa iskulauseita barrikadilla Kiovassa.Epa / Maxim Shipenkov

Pakkanen lähentelee kahtakymmentä astetta Kiovan Maidanin aukiolla, Ukrainan mielenosoitusten sydämessä. Kylmästä ja aamuyön pimeydestä huolimatta Aleksander Kravtšuk seisoo vapaaehtoisena ensiapupisteellä mielenosoittajien telttojen luona.

– Tulin tänne muutamaksi päiväksi, nyt on mennyt kaksi kuukautta, Kravtšuk tiivistää.

Hän haluaisi jo palata kotikaupunkiinsa 200 kilometrin päähän.

– Mutta vasta sitten, kun voitamme.

Ukrainan tiedustelupalvelun mielestä protestileiri ei järjestynyt yhtä sattumanvaraisesti kuin on olisi annettu ymmärtää: se on aloittanut rikostutkinnan opposition epäillystä vallankumousyrityksestä. Perjantaina kerrottiin, että suurmielenosoitusten pitkästä ennakkosuunnittelusta olisi olemassa takavarikoitua todistuaineistoa.

– Tutkinta vallankumousyrityksestä on avattu, toteaa Ukrainan tiedustelupalvelun SBU:n johtaja Maxime Lenko uutistimisto Interfaxin mukaan.

Tiedustelu epäilee löytäneensä oppositiopuolue Batkivšinan tietokoneilta näyttöä kumouksen kaavailusta joulukuisen ratsian jälkeen.

Lauantaina Ukrainan oppositio tapaa Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn. Kohtaaminen arvatenkin hiertää Venäjää, joka on varoittanut ulkomaita puuttumasta Ukrainan tilanteeseen.

Ukrainan suurimmat mielenosoitukset sitten oranssin vallankumouksen alkoivat kaksi kuukautta sitten, kun pitkään valmisteltu yhteistyösopimus Euroopan unionin kanssa kaatui. Sen sijaan presidentti Viktor Janukovitš solmi Venäjän-kollegansa Vladimir Putinin kanssa sopimukset merkittävästä talousavusta. Sadattuhannet ukrainalaiset ovat jalkautuneet katuprotesteihin, jotka ovat äityneet väkivaltaisiksi.

Perjantaina luottoluokittaja Moody's alensi Ukrainan luokitusta pykälällä. Moody's perustelee matalampaa Caa1-luokitusta sillä, että Venäjän taloudellinen apu ei välttämättä jatkuisi yhä huolestuttavammaksi käyvässä poliittisessa kriisissä.

Ukraina on tällä haavaa vailla hallitusta, sillä se hajotettiin mielenosoittajien tyynnyttämiseksi. Uutta pääministeriä, protestoijien inhokin Mikola Azarovin seuraajaa, voi tässä vaiheessa vasta arvailla.

– Mahdollisesti joku kompromissihahmo saattaa tulla esiin riippumatomien pankkiirien, teollisuusjohtajien, hallituksen puoltajien tai oppositiota lähellä olevien joukosta, arvioi Ukrainan politiikan instituutin johtaja Kost Bondarenko.

Lähteet: AFP, Itar-Tass, AP