Haiteurastus yllytti rantaprotesteihin Australiassa – video

Australia ansoittaa uimarantoja ja tappaa kiinni jäävät isot hait uudessa turvallisuushankkeessa.

Ulkomaat
Suuri  joukko ihmisiä ja plakaateja
Vastustajien mielestä kokeilu sotii vaarantuneiden valkohaiden suojelua vastaan.

Tuhannet australialaiset ovat osoittaneet lauantaina mieltä haiden lopettamista vastaan. Australiassa on alkanut koko kevään kestävä kokeilu, jossa kaikki suurikokoiset hait tapetaan niiden uidessa liian lähelle rantaa.

– Hait ovat tärkeämpiä kuin ihmisten huvittelu, luki eräässä mielenosoittajan kyltissä satojen muiden joukossa.

Yleisradioyhtiö ABC:n mukaan Perthissä mielenosoitukseen osallistui 6 000 ihmistä, Sydneyssä 2 000. Muitakin kokoontumisia haiasian tiimoilla on ollut eri puolilla Australiaa.

ABC kertoo, että Perthissä aktivistinainen kahliutui kiinni alukseen, jonka oli määrä lähteä kokemaan rannikon haiansoja.

Käytännössä uimarannat ansoitetaan kilometrin päässä vesirajasta Länsi-Australian ruuhkaisen suosituilla hiekkarannoilla. Ansaan jääneet yli kolmemetriset hait on tarkoitus lopettaa. Ohjelman ensimmäisestä uhrista kerrottiin viime viikolla, ja myös mielenosoitusten aamuna eräästä ansasta löytyi kuollut hai.

Koukkuun voi tarttua yhtä hyvin tiikerihai tai vaarantuneeseen lajiin lukeutuva valkohai. Vastustajien mielestä kokeilu sotii valkohaiden suojelua vastaan.

Australiassa tapahtuu vuosittain viitisentoista haihyökkäystä, joista keskimäärin yksi johtaa ihmiskuolemaan. Asiantuntijat arvioivat hyökkäyksien yleistyvän samaa mukaa kuin väestö kasvaa ja harrastaa enemmän vesiurheilua.

– Rakastamme kaloja, rakastamme valtamerta ja tiedämme riskit. Jättäkää hait rauhaan, huusi yksi surffaajien edustaja mielenosoituksessa.

Etelä-Australian Adelaidessa yksi mielenosoituspuhujista oli haihyökkäyksestä hengissä selviytynyt Rodney Fox. Hän toivoi, että haiden teurastuksiin menevä raha käytettäisiin haiden käyttäytymisen tutkimiseen.

Sanomalehti Sydney Morning Heraldin (siirryt toiseen palveluun) mukaan tukimielenosoituksia järjestettiin ulkomaillakin Uudessa-Seelannissa ja Etelä-Afrikassa.

Lähteet: AFP