1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsi otti diplomaattilapset huostaan – malesialainen ministeri haki heidät kotiin

Diplomaattivanhempien epäillään lyöneen lapsiaan. Ruotsi otti muslimiperheen lapset huostaan ja sijoitti heidät perheeseen, joka ei ole uskovainen.

Ulkomaat

Malesian varaulkoministeri on hakenut neljä malesialaista lasta kotiin Ruotsista. Lapset oli sjoitettu sijaiskotiin, koska heidän vanhempiaan epäillään lasten ruumiillisesta kurituksesta. Vanhemmat on vangittu joulukuun puolivälissä. Tapaus on nostattanut diplomattisen kriisin Ruotsin ja Malesian välille.

Diplomaattipariskunnan epäillään lyöneen neljää lastaan toistuvasti "kasvattavassa tarkoituksessa". Lapset ovat 7–14-vuotiaita, eivätkä he ole tavanneet vanhempiaan vangitsemisen jälkeen. Ruumiillinen kuritus on sallittua Malesiassa, mutta rikos Ruotsissa.

– Kyseessä on pariskunta, joka on työskennellyt useissa maissa ja joka on kotoisin maasta, jossa fyysinen kuritus on luonnollinen osa lastenkasvatusta. Heidän kulttuurinsa ja lakiensa mukaan vanhemmat voivat kasvattaa lapsia fyysisesti. Se on sallittua. Ruotsi on edelläkävijä lasten ruumiillisen kurituksen ehkäisemisessä, eikä se ei ole sallittua. Sitä voi olla vaikea ymmärtää, äidin asianajaja Kristofer Stahre sanoo sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun).

Malesiassa pariskunnan vangitseminen on herättänyt runsaasti huomiota. Pariskunnan tueksi perustettua Facebook-sivua "Bring Shal and Family Home" on tykätty yli 17 000 kertaa.

– Kyseessä on syvästi uskovainen muslimiperhe, ja sosiaaliviranomaiset sijoittivat lapset perheeseen, joka ei ole uskovainen. Se on aiheuttanut hankaluuksia ruokailun ja uskonnon harjoittamisen suhteen, asianajaja Kristofer Stahre huomauttaa DN:ssä (siirryt toiseen palveluun).

Malesian varaulkoministeri haki lapset Ruotsista Malesiaan sukulaisten hoitoon perjantaina. Perheen 14-vuotias tytär kertoi malesialaisille tiedotusvälineille olevansa "erittäin, erittäin onnellinen". Malesian viranomaiset kertovat tekevänsä kaikkensa pariskunnan auttamiseksi.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi