Miljardöörien kartanot mätänevät Lontoossa

Pohjois-Lontoon The Bishops Avenuen arvokiinteistöt seisovat tyhjillään ja rappeutuvat. Pahimmillaan tanssisalien seinällä valuu vesi, saniaiset kasvavat lattioista, sisäkatot ovat romahtaneet ja mätäneviä mattoja peittävät pulujen ja pöllöjen luurangot. Omistajiin arvellaan kuuluvan muun muassa Saudi-Arabian ja Brunein kuninkaalliset perheet, jotka eivät käytä kiinteistöjä.

Ulkomaat

Ison-Britannian toiseksi kalleimman osoitteen The Bishops Avenuen kartanot seisovat tyhjillään ja mätänevät, brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa. Lehden mukaan ainakin kolmasosa kartanoista seisoo tyhjillään.

Kartanoiden arvo nousee jopa 350 miljoonaan puntaan eli reiluun 425 miljoonaan euroon. Kadulla asuvat muun muassa suomalaismiljardööri Poju Zabludowicz, Express Newspapers -yhtiön ja Channel 5 -kanavan omistaja Richard Desmond ja Saudi-Arabian kuninkaallinen perhe. Osa on kiinteistöistä ollut käyttämättöminä neljännesvuosisadan.

– Kadulla ei asu montaa paikallista asukasta. Omistajina on Saudi-Arabian ja Brunein kuninkaallisen perheen tapaisia omistajia. He ostavat kiinteistön, eivätkä tee sillä mitään. Kukaan ei ole elänyt näissä kodissa 25 vuoteen, ja ne rappeutuvat. Kun tutkimme kiinteistöjä vesiviranomaisten rekistereistä, he sanoivat, että kiinteistöissä ei käytetä lainkaan vettä, rakennuttaja Anil Varma sanoo The Guardianissa.

Pahimmillaan tanssisalien seinällä valuu vesi, saniaiset kasvavat lattioista, sisäkatot ovat romahtaneet ja mätäneviä mattoja peittävät pulujen ja pöllöjen luurangot. The Guardianin mukaan suuri osa kiinteistöistä on rekisteröity veroparatiiseihin Britannian Neitsytsaarille, Curacaoon ja Panamaan. Kansainvälisten omistajien ei tarvitse näin maksaa leimaveroa, ja he voivat ostaa kiinteistöt nimettöminä.