1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kerääjäkonkari: Viiden sentin kolikotkin kelpaavat

Ahkerasti hyväntekeväisyyskeräyksiin lippaan kanssa osallistuva Juha Liukkunen vieraili lauantaina Ylellä Helsingissä. Liukkunen muistuttaa, että summa, joka suomalaisesta voi tuntua pieneltä, on kehitysmaissa iso raha.

Kotimaan uutiset
Marjukka Havumäki esittelee Juha Liukkuselle ja muille vieraille Ylen tv-studiota.
Marjukka Havumäki esittelee Juha Liukkuselle ja muille vieraille Ylen tv-studiota.Juha-Pekka Inkinen / Yle

Jyväskyläläinen huippukerääjä Juha Liukkunen vieraili lauantaina Yle Uutisissa Helsingissä. Liukkunen on toiminut vapaaehtoisena kerääjänä 10 vuoden ajan ja ollut mukana yli 30 hyväntekeväisyyskeräyksessä tänä aikana.

– Keräysintoni sai alkunsa vuonna 2004 Nälkäpäiväkeräyksestä, kun ei ollut kovasti kouluhommia ja kaipasin lisätekemistä. Bongasin radiosta tai netistä, että SPR:llä olisi keräystoimintaa ja tälle tielle jäin. Nyt lähtee 10. vuosi. Kerään vuotuisissa Nälkäpäiväpäivä- ja Nenäpäiväkeräyksissä ja aina kun SPR:n katastrofikeräys tarvitaan, kertoo Liukkunen.

Suurimman potin Liukkunen kertoi saaneensa kasaan Kaakkois-Aasian tsunamikeräyksen yhteydessä.

– Keräsin tsunamin uhrien hyväksi kolmessa viikossa 18 597,95 euroa. Eli kymmeniä ja kymmeniä tuhansia olen joka tapauksessa saanut kasaan näinä vuosina, vaikken tarkkaa summaa voikaan paljastaa.

Liukkuselle kelpaavat lippaaseen viiden sentin kolikotkin.

– Jokainen saa antaa sen, minkä pystyy, ja usein tuntuu, että kadunmiehillä on enemmän antaa kuin hyvinmenestyvillä.

– Pienestä pisarasta kasvaa iso meri. Mikä suomalaisesta voi tuntua pieneltä rahalta, tuntuu kehitysmaissa isolta summalta, kun on vedestä puutetta ja kulkutauteja, joihin tarvitaan lääkkeitä. Oma napa ei ole tärkein, maailmalla on paljon apua tarvitsevia ja esimerkiksi Nälkäpäiväkeräyksistähän osa jää aina Suomen hädänalaisten hyväksi, Liukkunen muistuttaa.

Liukkunen arvelee, että yksi syy hänen hyvin tuottaneisiin keräyksiinsä on se, että hän ei säitä pelkää.

– Periaatteeni on ollut se, että en välitä säästä, oli sitten kovat pakkaset tai sateet. Milloinka tarvitaan keräys ja kerääjiä, olen aina valmis lähtemään. Uskoisin, että oma positiivinen luonteeni vaikuttaa myös. Itselläni on synnynnäinen selkäydinvamma ja koko elämäni olen istunut pyörätuolissa ja itse saanut apua, siksikin haluan auttaa muita osaltani, Liukkunen sanoo.

Liukkunen toivoo, ettei hänen pyörätuolissa istumisensa kuitenkaan vaikuta kerääjiin.

– Toivon, että sillä, että olen keräämässä tuolin kanssa, ei ole vaikutusta, koska minä ainakin ajattelen jokaisen omana yksilönään, siitä huolimatta, millä tavoin hän liikkuu.

Liukkunen palkittiin joulukuussa vuoden positiivisimpa jyväskyläläisenä. Palkinnoksi hän sai matkan MTV:n Putous-ohjelman kuvauksiin, minkä näyttelijätyön näkeminen oli ollut Liukkusen monivuotinen haave. Samassa yhteydessä Liukkunen pääsi tutustumaan Yle Uutisten toimintaan Marjukka Havumäen emännöimänä.