Näyttelijä Maximilian Schell kuollut

Shell palkittiin Oscarilla elokuvasta Nürnbergin tuomio, ja natseja paenneen itävaltalaisnäyttelijän uralle osui muitakin natsiaiheita. Hän oli myös menestyksekäs elokuvaohjaaja ja pianisti.

Ulkomaat
Maximilian Schell lähikuvassa.
Näyttelijä Maximilian Schell.Herbert Pfarrhofer / EPA

Itävaltalainen näyttelijä Maximilian Schell on kuollut. 83-vuotias Schell kuoli äkilliseen sairauteen lauantaiyönä sairaalassa Innsbruckissa.

Schell oli syntynyt Wienissä, mutta perhe pakeni Sveitsiin natsi-Saksan liitettyä Itävallan alueeseensa. 1950-luvun lopulla Schell muutti Hollywoodiin, mutta esiintyi sitä ennen useissa saksalaisissa elokuvissa. Yhdysvalloissa hänestä tuli yksi valkokankaan tunnetuimmista ulkomaisista näyttelijöistä.

Schell sai sivuosa-Oscarin vuonna 1961 natsijohtajien oikeudenkäynnistä kertovasta elokuvasta Nürnbergin tuomio, jossa hän esitti kiihkeää puolustusasianajajaa. Sen tv-näytelmäversio palkittiin Golden Globella. Toisen hän sai roolistaan Leninä tv-sarjassa, joka kertoi varsinaisesti Stalinista.

Schell työskenteli myös ohjaajana ja tuottajana. Hänet nimettiin näistä ja näyttelijän töistään viisi kertaa Oscar-ehdokkaaksi jo saamansa palkinnon lisäksi. Hän oli myös taitava pianisti ja kapellimestari.

Myös Schellin yhdeksän vuotta sitten kuollut sisar Maria Schell oli menestyksekäs näyttelijä. Sisarukset nähtiin valkokankaalla myös yhdessä, Odessan miehet -elokuvassa vuonna 1974. Senkin aiheena olivat natsit.

Lähteet: AP, AFP, Reuters