Keskustaliberaalit sinetöivät Rehnin ja Verhofstadtin valinnan

Nykyistä talouskomissaaria Olli Rehniä kiinnostavat jatkossa EU:n keskeiset tehtävät talous- ja ulkopolitiikassa.

politiikka
Olli Rehn.
Olli Rehn.Julien Warnand / EPA

Euroopan keskustaliberaalit ovat hyväksyneet Brysselissä kompromissin, jonka mukaan europarlamenttiryhmän puheenjohtaja Guy Verhofstadt tavoittelee komission puheenjohtajan virkaa ja nykyinen talouskomissaari Olli Rehn muita korkeita EU-virkoja.

Ratkaisun puolesta äänesti 79 prosenttia keskustaryhmän kokousedustajista, vastaan 14 prosenttia ja äänestämästä pidättyi 6,5 prosenttia.

Rehn vakuutti Yle Uutisten haastattelussa tyytyväisyyttään kompromissiratkaisuun.

– Tämä mahdollistaa sen, että pystymme yhdistämään eurooppalaisten keskustaliberaalien voimat ja tekemään vahvan kampanjan ja tulemaan sitten vahvalla vaikutusvallalla seuraavaan parlamenttiin, Rehn arvioi.

Rehn kertoi olevansa kiinnostunut jatkossakin keskeisistä tehtävistä EU:n päätöksenteossa.

– Lähinnä talouspolitiikan ja ulkopolitiikan saralla, hän lisäsi.

"Tarvitsemme molempia"

Euroopan keskustaliberaalien brittiläinen puheenjohtaja kuvailee Verhofstadtin ja Rehnin jaettua ehdokkuutta erinomaisena ratkaisuna.

– Meillä on kaksi hyvin vahvaa ehdokasta, joista molemmilla on hieman erilainen vetovoima. Kaksikon erot eivät itse asiassa ole suuria, mutta Olli Rehnin katsotaan olevan talousliberaali, joka pitää huolen Kyproksen ja Kreikan julkisten talouksien hoidosta, kun taas Guy Verhofstadtia pidetään enemmän sosiaaliliberaalina, joka pitää huolen siitä, että maanosallamme on myös sydän pään lisäksi. Tarvitsemme molempia, ALDE-ryhmän puheenjohtaja Sir Graham Watson sanoi Yle Uutisille.

Guy Verhofstadt.
Europarlamenttiryhmän puheenjohtaja Guy Verhofstadt.Julien Warnand / EPA

Myös Verhofstadt pitää kompromissia hyvänä tuloksena.

– Yhdessä Ollin kanssa muodostamme vahvan joukkueen, Verhofstadt sanoi.

– Kaikki EU:ssa ovat puhuneet talouskurista, mutta kukaan ei aiemmin ole noudattanut sitä. Olli oli ensimmäinen, jolla oli rohkeutta sanoa, että nyt EU:ssa aletaan noudattaa sääntöjä, muuten rahaliitto ei onnistu, Guy Verhofstadt jatkoi.