Kymmeniä kadonneita koulupoikia löytyi salaisista haudoista Yhdysvalloissa

Floridalaisen koulukodin julmuuksista ja alueelle salaa haudatuista pojista liikkuneiden tietojen perusteella tehdyissä kaivauksissa on löytynyt kymmeniä vainajia 1920–1950-luvuilta. Heidän perheitään etsitään DNA-kokeilla.

Ulkomaat
Vihreäasuinen nainen kävelee takana hautausmaalla.
Edmund D. Fountain / EPA

Mariannasta Floridan osavaltiosta on löydetty 55 ihmisen jäänteet suljetun koulukodin alueelta. Virallisten asiakirjojen mukaan Dozierin poikakoulun hautausmaalla piti olla vainajia vain hieman yli puolet löydetystä määrästä. Koulu suljettiin vuonna 2011 taloudellisista syistä.

Salaiset haudat olivat teiden alla tai metsiköissä, syrjässä virallisesta hautausmaasta.

Vuonna 1900 perustetusta Dozierista oli pitkään liikkunut tietoja, joiden mukaan kymmeniä poikia katosi sieltä jäljettömiin viime vuosisadan alkupuoliskolla. Uset entiset oppilaat puolestaan olivat kertoneet seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja raaoista pahoinpitelyistä.

Heidän järjestönsä, White House Boys, pyysi viisi vuotta sitten hautojen etsimistä. Järjestön nimi viittaa pieneen valkoiseen betonirakennukseen, jossa poikia heidän mukaansa piestiin armotta. Floridan yliopisto aloitti omat tutkimuksensa kaksi vuotta sitten, ja viime syksynä viranomaiset antoivat sille kaivausluvan.

Syys-joulukuussa tehtyjä etsintöjä, joiden apuna on käytetty maatutkaa, aiotaan jatkaa tässä kuussa. Paikallisten asukkaiden ja koulun entisten oppilaiden muistista toivotaan löytyvän vihjeitä otollisista etsintäpaikoista.

Entinen asukas: Hautoja löytymättä ainakin sata

Tutkimuksia johtavan oikeusantropologi Erin Kimmerlen mukaan kaikki löytyneet vainajat on haudattu arkuissa, joko ostetuissa tai koulussa tehdyissä. Salaiset haudat kuitenkin olivat teiden alla tai metsiköissä, hyvän matkaa asiakirjoihin merkityistä 31 haudasta, joille oli pystytetty valkoinen metalliristi. Salaiset haudat ovat tutkijoiden mukaan 1920–1950-luvuilta.

White House Boys -järjestön edustaja, 13-vuotiaana Dozieriin joutunut Robert Straley kertoo, että koulussa pidettiin valkoiset ja mustat pojat erillään. Löytyneet jäänteet ovat hänen mukaansa mustien alueelta, ja hän uskoo, että valkoisten hautausmaa on yhä löytymättä. Ruumiita lienee vielä ainakin sata, hän sanoo.

Vainajien hampaiden ja luiden DNA:ta pyritään vertaamaan niiden ihmisten perimään, joiden perheenjäseniä katosi Dozierista. Tunnistetut vainajat luovutetaan omaisille, muut päätyvät takaisin Dozierin hautausmaalle. Tällä kertaa jokainen kuitenkin saa muistomerkin, vaikka nimettömän, Kimmerle sanoo.

Lähteet: Yle Uutiset