Ranska marssii perinteisten perhearvojen puolesta

Kymmenien tuhansien odotetaan osallistuvan mielenosoitukseeen, joka vastustaa lesbojen keinohedelmöitystä. Aiemmin "Kaikkien protesti" on vastustanut homojen avio-oikeutta.

Ulkomaat
mielenosoittajat huutavat ja heiluttavat plakaateja
Tuhannet protestoivat Pariisissa homoliittoja vastaan.Epa / /Ian Langsdon

Ranskalaiskaupungeissa järjestetään sunnuntaina mielenosoituksia perhearvojen puolesta. Homoliittojen vastustamisesta tunnettu "Kaikkien protesti" tähtää sunnuntain marssissa lesbojen keinohedelmöittämisen kieltämiseen.

Osallistujia odotetaan paikalle jopa kymmeniä tuhansia Pariisissa ja Lyonissa.

Liikkeen johtaja Ludovine de la Rochere sanoo, että tarkoituksena on varoittaa hallitusta lesbojen lapsettomuushoidon tarjoamisesta, "koska lapsi tarvitsee isän ja äidin".

– Hallitus jatkaa homoyhteisölle kumartelua, sanoo de la Rochere sanomalehti Le Monden mukaan.

Viime viikolla joitakin tuhansia marssi hallitusta vastaan "vihan päiväksi" nimetyssä tapahtumassa Pariisissa. Yksi mielenosoittajia suututtanut linjanveto oli homoliittojen laillistaminen viime vuonna.

Hallitus ei ole juuri korvaansa lotkauttanut – sisäministeri Manuel Valls on kutsunut liikettä julkisesti "ranskalaiseksi teekutsuliikkeeksi", kertoo sanomalehti Le Parisien (siirryt toiseen palveluun).

Lauantainakin Pariisissa nähtiin tuhansia tukiprotestoijia Espanjan lähetystön luona. Madridin suurmielenosoituksessa oli samaan aikaan kymmeniä tuhansia vastustamassa aborttilakia, joka sallisi raskauden keskeytyksen vain raiskaustapauksissa tai jos äidin terveys on vaarassa.

Ranskassa on näkynyt paljon liikehdintää sukupuolikysymyksissä viime aikoina. Viime vuodesta alkaneessa opetusohjelman muutoksessa jo 600 koululuokalle on opetettu sukupuoliteoriaa, kertoo Le Monde. Pääasiallisesti ohjelman tarkoituksena on ollut edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Opetusohjelman sanoman mukaan lapset eivät ole syntyneet tytöiksi ja pojiksi, vaan neutraaleiksi. Oppilaita evästetään haastamaan lapsia näkemästä asioita tyttömäisinä tai poikamaisina.

Osassa vanhemmista tämä on herättänyt kiivasta vastarintaa. Hermostuneimmat vanhemmat eivät päästäneet lapsiaan kouluun viime perjantaina ja maanantaina – eräässä Strasbourgin koulussa lähes 90 oppilasta eli joka kolmas jäi kotiin. Etenkin muslimiperheiden kerrotaan osallistuneen boikottiin.

Opetusministeri Vincent Peillon puuttui asiaan rauhoittelevasti viime tiistaina.

– Tunnustaessamme biologiset erot, haluamme silti miesten ja naisten välistä tasa-arvoa yhteiskunnassa ja erityisesti ammatinvalinnassa, hän sanoi.