1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Aktivistien syytös: valaanpyytäjät puskivat aluksensa tahallaan päin – "Vihamielisempää kuin koskaan" – video

Kaupallinen pyynti on kielletty kansainvälisillä sopimuksilla, mutta Japani sanoo valastavansa tieteellisiä tarkoituksia varten. Ympäristöjärjestö Sea Shepherd yrittää estää valaanpyynnin Eteläisellä jäämerellä.

kaksi laivaa törmää toisiinsa
Ympäristöjärjestö syyttää japanilaiskalastajia siitä, että he puskivat aluksensa tahallisesti päin järjestön alusta. Videolla näkyy, kuinka alukset saavat kontaktin.

Valaanpyytäjät ja ympäristöaktivistit kahakoivat kovin ottein Eteläisellä jäämerellä. Ympäristöjärjestö Sea Shepherd (siirryt toiseen palveluun) -järjestö syyttää japanilaiskalastajia siitä, että he puskivat aluksensa tahallisesti päin järjestön Bob Barker -alusta.

– Valaanpyytäjät käyttäytyvät vihamielisemmin kuin koskaan aiemmin ja olimme onnekkaita, että kukaan ei loukkaantunut, kapteeni Peter Hammarstedt sanoo.

Sea Shepherdin mukaan japanilaiskalastajat ovat yrittäneet vaurioittaa järjestön kolme aluksen propelleja teräskaapeleiden avulla, heittäneet koukkuja aluksia päin ja ampuneet niitä vesitykeillä. Alukset yrittävät estää japanilaisia kalastamasta Eteläisen jäämeren valaiden rauhoitusalueella.

Valaiden kaupallinen myynti on kielletty kansainvälisellä sopimuksella vuonna 1986, mutta japanilaiset väittävät pyytävänsä valaita "tieteelliseen tutkimukseen". Australia ja Uusi-Seelanti ovat pyytäneet Haagin kansainvälistä tuomioistuinta ICJ:tä ratkaisemaan Japanin valaanpyynnin laillisuuden.