Kirkon kohukuvat ilmestyivät katukuvaan

Kirkon Yhteisvastuukeräys herättelee ihmisiä voimakkailla mainoskuvilla. Kampanjan suunnittelijan mukaan kuvien asetelma on harkittu ja haettu kirkon historiasta.

Kotimaa
Yhteisvastuu 2014 -keräyksen huomiota herättäneet julisteet.
Yhteisvastuu 2014 -keräyksen huomiota herättäneet julisteet.Yhteisvastuu 2014

Yhteisvastuu-keräyksen kampanjajulisteet jaettiin sunnuntaina aamuvarhaisella katukuvaan.

Helsingissä Risto Vainiomäki vaihtaa julisteen Aleksanterinkadun raitiovaunupysäkille tottunein ottein. Ammatissaan mainosten parissa hän on törmännyt monenlaisiin kuviin, mutta tätä on vaikea ohittaa yhdellä vilkaisulla.

– Kyllä tämä sillä lailla on poikkeava, että minua ainakin vähän pysähdyttää, Vainiomäki pohtii.

Kirkon työntekijät ovat tutustuneet kuviin jo alkutalvesta, jolloin kampanjamateriaali jaettiin seurakuntiin. Kuvat ovat aiheuttaneet keskustelua kirkon piirissä; niiden on moitittu olevan liian voimakkaita, ja puhuvan eutanasian puolesta.

Kuvat hätkähdyttävät myös pysäkille saapunutta Aulis Tenhua. Hän kuitenkin ymmärtää kuvien tarkoituksen.

– Hätkähdyttävyys tuo mielenkiintoa kuvaan ja koko asiaan, Tenhu sanoo.

Kampanjaan kirkon omaa historiaa

Kampanjan suunnittelijan Salla Peltosen mukaan kuvien tarkoitus on ennen kaikkea herättää keskustelua saattohoidon tilasta. Kuvien idea on haettu Michelangelon Pietà-veistoksesta, jossa Neitsyt Maria pitelee sylissään kuollutta Jeesusta.

– Halusimme puhua kuolemasta kuolemana, suoraan ja kiertelemättä, perustelee Peltonen.

Peltonen muistuttaa, että Suomessa kuolee vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä, joille saattohoito olisi tarpeen. Hyvä saattohoito lievittää kipuja, ja tuo henkistä tukea niin kuolevalle kuin läheisillekin. Käytännössä moni ihminen kuitenkin kuolee kaukana omaisistaan, kipua kokien.

Palliatiivisen lääketieteen professori Tiina Saarto on tietoinen alueellisista eroista, ja toivoo, että saattohoito sulautettaisiin kattavaksi osaksi terveydenhuoltojärjestelmää. Kampanjan kuvat ovat tulleet hänelle jo tutuiksi.

– Henkilökohtaisesti en niistä kauheasti pidä, mutta se on mielipideasia. Varmastikaan ei olisi löytynyt sellaisia kuvia, jotka olisivat miellyttäneet kaikkia, Saarto sanoo.

Keräyksen tuotoilla on tarkoitus kouluttaa hoitohenkilökuntaa ja vapaaehtoisia eri puolilla maata.