Pälkäneen seurakunta uskoo oikeuden voittoon miljoonien petosjutussa

Kymmeniä yrityksiä ja yhteisöjä on mukana hämeenlinnalaisen valokopiokoneyrityksen petosvyyhdissä. Miljoonien eurojen talousrikosepäilyjen poliisitutkinta alkaa olla valmistumassa.

Kotimaa
Kopiokone.
Miki Wallenius / Yle

Pälkäneen seurakunnan kirkkoherra Jari Kemppainen muistaa hyvin soutelureissun vuodelta 2011. Hän oli Pälkänevedellä veneellä, kun Hämeenlinnan poliisi soitti kopiokoneyrityksen petostutkinnasta.

– Järkyttyneenä otin tiedon vastaan. Ajattelin että voiko olla totta.

Petosvyyhdissä on mukana kaiken kaikkiaan 30 hämäläistä yhteisöä, joille hämeenlinnalaisfirma Fici-Copy liisasi kopiokoneita. Yhteisöt maksoivat liikaa koneista, sillä vaikka kone vaihtui jäi edellisestäkin maksuja edelleen hoidettavaksi. Pienistä puroista kasvoi suuri virta.

– Suurin huoli on, että miten tämä voi olla totta, että seurakuntaa huijataan ja petetään.

Pahimmassa tapaksessa seurakunta joutuu ottamaan lainaa

Koko rikostutkinta on laaja. Rikoshyödyn arvioidaan olevan yhteensä 6-12 miljoonaa euroa. Pälkäneen seurakunnan maksettavaksi saattaa lopputuloksesta riippuen tulla vielä satojen tuhansien eurojen lasku.

– Jos mainittu 700 000 euroa tulisi maksettavaksi korkoineen ja oikeuskuluineen, olisi se toista miljoonaa ja tarkoittaisi vuoden seurakunnan verotuloja. Silloin pitäisi ottaa lainaa tai toiminta minimoidaan täysin.

Poliisitutkinta alkaa olla valmistumassa ja Pälkäneellä odotetaan kiihkeästi asian loppuun saattamista.

– Ilman muuta odotamme täällä että esitutkinta valmistuu, jotta päästään käsittelemään asiaa joko oikeusasteessa tai sopimaan petosasiaa.

– Me luotamme, että oikeus voittaa.