1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lumenveiston Suomen mestaruus Vihtiin

Lumenveiston Suomen mestaruuden voitti tänä vuonna vihtiläinen RagnarØk –joukkue. Lumenveiston SM-kisat järjestettiin viikonloppuna Kemissä.

Vihtiläisen RagnarØk –joukkueen ”Kemi kestää”-lumiveistos nappasi lumenveiston Suomen mestaruuden. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Kemissä kisattiin jään- että lumenveiston Suomen mestaruudesta. Kaupungin keskustaa koristaa seitsemän taidesarjan ja neljä soolosarjan veistosta. Lisäksi Kemin Lumilinnan sisäpihalle on kohonnut kolme jääveistosta. Viikonloppuna järjestetty kisa kokosi paikkakunnalle yhteensä 30 veistäjää, jotka viimeistelivät teoksensa arviointikuntoon sunnuntaina.

Lumenveistossa voiton vei tänä vuonna vihtiläisen RagnarØk –joukkueen ”Kemi kestää”-patsas, jota tuomaristo luonnehti muotokieleltään kauniiksi ja linjakkaaksi teokseksi. Voittajajoukkueessa kilpailivat Janne Andberg, Matti Vaskimo ja Arto Manninen.

Toisen sijan kuittasi viimevuotinen mestarijoukkue Icemen Team Kouvolasta. Veijo Oinosen, Kari Litisen ja Pertti Selinin taidonnäyte ”Nyt mie romahan” esittelee taidolla tehtyjä yksityiskohtia ja pinnan suvereenia käsittelyä. Pronssimitali matkaa Tohmajärvelle, Snowflake Teamin Mauri Kekkonen, Anne ja Jari Kakkonen toteuttivat Kemiin muhevan ja rohkean teoksen ”Maaäiti ja meri”.

Jäänveistämisen voitto Meri-Lappiin

Viikonloppuna kisattiin myös jäänveistämisestä. Kilpailun johtaja Seppo Lankinen kertoo, että jäänveistäjien vähäinen määrä ei oikeuta aivan SM-titteliin, mutta tehdyt veistokset ovat todella hienoja ja ammattitaidolla tehtyjä. Jäänveistäjien parhaimmaksi valittiin merilappilaista osaamista edustavan Ice-Breakers –joukkueen Pirjo ja Juha Laisalmen viimeistelty teos ”Helmivene”. 

Yhden veistäjän voimin luoduissa teoksissa lumiveistosten soolosarjassa voittoon ponnisti viime vuoden hopeamitalisti Alpo Siira lämminhenkisellä ja karhean hyväntuulisella veistoksella ”Tulihan isomus”.

Kilpailujen teemana oli ”Meri-Lappi – Lapin meri”. Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen, Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen, sekä Kemin taidekoulun mestarikurssilaiset Eero Kultalahti, Elena Kinnunen, Kari ja Virva Kukka. Tuomariston puheenjohtajana toimi kilpailun johtaja Seppo Lankinen.