Suurkeittiön Oscar-kokin padassa porisee 500 kilon keitto

Riitta Riekkinen valmistaa 2 300 annosta päivittäin eri puolille Lahtea. Vuosien saatossa hän on saanut keittiöön avukseen tietokoneet. Ruokalistat ovat kokeneet suuren muodonmuutoksen, kun maksakastikkeesta on siirrytty kohti erityisruokavalioita.

ilmiöt
Riitta Riekkinen ja Ritva Knuuttila
Markku Lähdetluoma / Yle

Lahtelaisen Ahtialan koulun keittiöpäällikkö Riitta Riekkinen palkittiin 16. tammikuuta ravintola-alan PRO-tunnustuspalkinnolla hienosta menestyksestä suurkeittiöiden sarjassa. Oscarinakin tunnettu palkinto jaettiin 12 kategoriassa.

45 vuotta kaupungin keittiöissä häärännyt Riekkinen on rientänyt maananataiaamuna töihin kuudeksi. Maanantain ruokalistalla on broilerkeitto.

- Tänään keittoa valmistetaan lähes 500 kiloa, mikä tarkoittaa 2 300 annosta. Meillä on rauhallinen henkilökunta ja se luo keittiöönkin rauhallisuutta. On toki kiireisimpiäkin päiviä: sen ratkaisee ruokalista.

Maanantaina liedellä porisee alle kymmenen kattilaa. Kiireisinä päivänä kattiloita saattaa olla jopa 15.

Ilman tietokoneita minulla pitäisi olla ainakin kolme apuria, jotta ehtisin tekemään työni.

Riitta Riekkinen

- Porkkanattomia ja sellerittömiä ruokia allergikoille, kasvisruokavaihtoehto sekä ruokaa myös vauvoille, esittelee Ahtialan koulun kokki Ritva Knuuttila.

Riekkinen pitää omaa työtään mielekkäänä osin siitä syystä, että työnantaja, Lahden ateria, antaa vapauksia keittiöpäällikön käsiin.

- Minulle on annettu mahdollisuuksia tehdä työtä omalla tavallani, vaikka ohjeistuksiakin on. Siten viihdyn omalla työpaikallani, hän summaa.

Aika toi tietokoneet ja ruokavaliot

Riekkisen uran aikana ruokalistat ja suurkeittiöiden tavat ovat muuttuneet. Aloittaessaan Kärpäsen koululla Lahdessa vuonna 1974 ruokana oli maksakastiketta, hiutaleista tehtyä perunasosetta sekä punajuurta.

- Tänä päivänä ruokalistat ovat jotakin aivan muuta, esimerkiksi kasvisruokaa ja vähälaktoositonta ruokaa hyvillä lisukkeilla. Saamme olla ylpeitä ruokalistoistamme.

Viime vuosien aikana Riekkinen on saanut keittöön avukseen myös tietokoneet. Ennen kaikki tehtiin itse.

- Ilman tietokoneita minulla pitäisi olla ainakin kolme apuria, jotta ehtisin tekemään työni.

Esimerkiksi Lahdessa koulukeittiöitä on lakkautettu viime vuosien aikana. Työ siis lisääntyy jäljelle jäävissä suurkeittiöissä, kuten Ahtialassa.

- Meidän keittiömme on saanut lisäksi kahden päiväkodin ruuat hoitaakseen. Se ei tuntunut suurelta määrältä, sillä määrät olivat jo valmiiksi valtavia.

- Onneksi alueellani on kahdeksan keittiötä, joissa on muutamia työntekijöitä. Saan kyllä heiltä apua, jos tulee tiukka tilanne, Riekkinen kiittelee.