Kirkas välähdys aamuhämärässä herätti epäilyt – Ursa tutkii, putosiko Suomeen meteoriitti

Etelä-Suomessa sunnuntaiaamuna tehdyt havainnot herättivät epäilyt onko Suomeen pudonnut meteoriitti. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo, ettei Suomessa ole saatu talteen meteoriittia vuosikymmeniin.

luonto
Epäilty tulipallo näkyy kirkkaana valona Ursan kuvassa.
Tulipallokamera tallensi kirkkaan välähdyksen sunnuntaiaamuna Helsingin Pukinmäessä.Esko Lyytinen / Ursa

Etelä-Suomen aamutaivaalla sunnuntaina havaitun valovälähdyksen epäillään olleen tulipallon aiheuttama.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tulipallotyöryhmään kuuluva Marko Pekkola kertoo, että toistaiseksi ei ole varmuutta oliko välähdys tulipallon aiheuttama, mutta olettamus on vahva.

Tähdet ja avaruus -lehden päätoimittajana työskentelevä Pekkola ja tähtiharrastajat ovat havainnosta innoissaan, sillä maahan asti päätyviä taivaankappaleita ei Suomessa liikaa nähdä.

– Näin kirkkaita tulipalloja nähdään vain pari, kolme kertaa vuodessa. Suomessa ei ole myöskään saatu 40 vuoteen talteen pudonnutta meteoriittia, joten olisi hirvittävän hienoa löytää sellainen.

Pilvisalama vai tulipallo?

Tulipallo muodostuu, kun avaruudesta tuleva esimerkiksi noin nyrkin kokoinen kivi kohtaa ilmakehän. Sunnuntaiaamun välähdys onnistuttiin taltioimaan kahdella eri tulipallokameralla, Helsingissä ja Siuntiossa.

Välähdyksen aiheuttaja voi olla myös pilvisalama, mutta Ursassa ei uskota siihen, sillä pilvisalama ei yleensä näy yhtä laajalle kuin nyt havaittu valoilmiö. Lohjalla tehdyssä havainnossa on myös nähty itse tulipallo selkeämmän sään vuoksi. Meteoriitin etsintöjä ei kuitenkaan ole vielä aloitettu.

– Hyvin karkea, alustava malli viittaa siihen, että sen kulkusuunta olisi ollut Porvoon ja Sipoon saariston suuntaan, mutta sen verran epämääräisiä ovat merkit, ettei sen perusteella voida vielä etsiä, Pekkola sanoo.

Vaikea maasto ja harva asutus vaikeuttavat löytämistä

Suomi on hänen mukaansa vaikea maa meteoriittien suhteen.

– Meillä on laajoja alueita, joissa ei asu juuri ketään eikä luonnossa vietetä enää niin pitkiä aikoja, niitä on vaikea löytää. Myös maasto on vaikea, kun on soita ja järviä ja metsissäkin on paljon aluskasvillisuutta.

Jos joku meteoriitin löytäisi, tarkkaa selvyyttä ei ole saako löytäjä myös pitää sen.

– Luonnontieteellinen keskusmuseo tarjoaisi varmaan löytäjälle palkkion, mutta lakia siitä ei ole kuka sen saa, jos meteoriitin löytää, Pekkola pohtii.