1. yle.fi
  2. Uutiset

Pienpanimo-olut luo paikallisidentiteettiä: "Me juodaan meidän kylän olutta"

Oluen ystävillä on mistä valita, sillä kaupat ovat lisänneet viime vuosina tuntuvasti olutvalikoimiaan. Uusi pienpanimotulokas sai ensimmäisen erän myyntiin tammikuussa.

Kotimaan uutiset
Iso-Kallan Panimon työntekijä Petri Pietikäinen ja panimomestari Pasi Pelkonen kurkkaavat vierreastiaan.
Toni Pitkänen / Yle

Iso-Kallan Panimo aloitti ennen vuodenvaihdetta limonadin ja oluen tuotannon sukumaatilan yhteydessä Pielaveden Vaaraslahden kylällä. Ensimmäinen oluterä valmistui tammikuussa ja nyt juomia tarjotaan jo kuopiolaisravintoloissa ja muutamissa maakunnan marketeissa. Resepti on yksinkertainen: pannaan sellaista mikä itsellekin maistuisi.

- Ei liikaa kikkailuja ajatellen sitä, että tehdään olutta vain harrastajille, jotka etsivät erikoisia makuja. Mieluummin tehdään olutta niin, että ihminen baariin mennessään voi ottaa toisenkin tuopin, kertoo Iso-Kallan Panimon panimomestari ja toinen yhtiökumppani Pasi Pelkonen.

Mieluummin tehdään olutta niin, että ihminen baariin mennessään voi ottaa toisenkin tuopin.

Pasi Pelkonen

Pohjoissavolaisittain kyse on harvinaisuudesta, sillä pääasiassa olueen keskittyvää pienpanimoa ei ole ollut maakunnassa pitkään aikaan. Toistaiseksi panimo on Pelkoselle ja Pielavedeltä kotoisin olevalle Marko Pietikäiselle vasta harrastus, ja päivittäistä toimintaa pyörittää renkinä Pietikäisen veli, Petri Pietikäinen. Homma on pitänyt opetella käytännön kautta.

- Suht helppoa puuhaa tämä on. Ei oikeastaan mitään vaikeaa, mutta enemmänkin epämukavia puuhia, kuten puhtaanapito. Siinä on puuhaa ihan tarpeeksi, naurahtaa Petri Pietikäinen.

Oluenystävillä kissanpäivät

Suomalainen olutkeskustelu pyörii lähinnä alkoholiveron korotuksen ja Viron viinarallin ympärillä. Myös pienpanimoiden toiveet suoramyynnin sallimiseksi kaikuvat kuuroille korville, mutta oluen ystävillä on nyt mistä valita. Esimerkiksi automarketeissa voi olla tarjolla 200–300 erilaista olutta. Myös Alko tuo esille pienpanimotarjontaa käsityöläisolutviikoilla. Kuopion Prisman myyjän Tuomas Poikolaisen mukaan syy tarjonnan kasvuun on yksinkertainen.

- Kysyntä on lisääntynyt ja me yritämme siihen kysyntään vastata.

Suomessa on reilut kolmekymmentä pienpanimoyritystä, ja nosteesta huolimatta niiden osuus oluen kokonaismyynnistä on vain kolmisen prosenttia. Olutliiton puheenjohtaja Jari Vaara huomauttaa, että kaikkea ei kannata mitata myyntimäärissä.

Se herättää sillä alueella vanhaa ikiaikaista suomalaista ylpeyttä siitä, että me juodaan meidän kaupungin tai kylän olutta.

Jari Vaara

- Kyllä se kilpailu on laadussa ja erikoisosaamisessa. Se herättää sillä alueella vanhaa ikiaikaista suomalaista ylpeyttä siitä, että me juodaan meidän kaupungin tai kylän olutta, Vaara maalailee.

Iso-Kallan Panimo tavoittelee tällä vuodelle reilun 20 000 litran tuotantoa eli se painii vielä pienpanimoiden lilliputtisarjassa. Alku lupaa kuitenkin hyvää ja suunnitelmissa on tuotannon siirto Kuopioon, jos sopivat tilat löytyvät. Muutto on osin käytännön sanelemaa, sillä yhtiökumppanit asuvat ja työskentelevät Kuopion seudulla.

- Jos tarvitsee tehdä enemmän olutta, niin kyllä täällä tilat käyvät myös ahtaiksi, panimomestari Pelkonen sanoo.

Lue seuraavaksi