Näkökulma: Kynsilakka on aina kannanotto

Ehdottoman vakavasti on otettava ihmisen kynnet, pohtii kolumnissaan toimittaja Mari Siltanen.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Se koostuu nitroselluloosasta, liuottimesta ja pigmentistä ja saa ihmiset kokemaan äärimmäisiä tunteita vihasta rakkauteen ja epätoivosta hurmioon.

Myrsky nousi vesilasiin, kun Ylen uutiskuvissa näkyi valtionvarainministerin punaiset kynnet. Että korostetusti nainen on nyt tässä, huhhuh. Hyökkäys on SDP:tä ja naisia vastaan tämä.

Kansainvälinen Olympiakomitea taas vastasi älyttömyyteen älyttömyydellä ja kielsi urheilijoilta sateenkaaren väriset kynnet.

Oli sitten mitä vain kynsissä, on se kannanotto. Ja ehdottoman vakavasti on otettava ihmisen kynnet. Aina.

Se tuttu ja hyväksi koettu hieman taitettu punainen tarkoittaa nykyään sitä, että vasemmistoryhmien ihminen olet. Mutta koska on vähän murrettu väri, niin olet ehkä vähän keskellekin kallellaan.

Kaikkien keskustalaistenhan pitää nyt tietysti kiinnittää kynsiin apilat. Ja salaa voi sitten vaikka varpaankynsiin laittaa sitä ruiskukan sinistä, tai ruusunpunaa.

Ja luonnollisesti kyttäämme nyt kynsiä. Jos jollain on vaaleanpunaiset kynnet, hän ehdottomasti muistuttaa rintasyövästä ja kannattaa naisten ja miesten välistä tasa-arvoa. Tai sitten hän puolustaa oikeutta prinsessaunelmaan, tai ehkä kaikkea edeltävää.

Jos jollain taas on mustat kynnet, niin punkkari eli kapitalismin ja systeemin vastustaja on hän. Tai no, muotia ovat kyllä tummat kynnet olleet ja muotiteollisuuden sanansaattajilla niitä nähty. Muodin orja tai kapitalismin vastustaja, jompikumpi on mustakyntinen.

Oranssi kannattaa Hollantia jalkapallossa, turkoosi Yleisradiota, pöllönkuvilla kompataan MTV:tä, lumihiutaleilla Tiepalvelua, kukkasilla tietysti kannustetaan rakkauteen ei sotaan ja betoninharmaalla tuetaan voimallisesti tiivistä kaupunkirakennetta.

Kynsilakka – ei koristautumista ja iloa vaan tiukkoja kannanottoja otsa rypyssä.