1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pikkunisäkkäitä runsaasti - rohkeimmat tukkivat jo tupiin

Oulun yliopiston eläinmuseon intendentti Risto Tornberg vahvistaa maallikon havainnon siitä, että pieniä vilistäjiä tuntuu tänä talvena olevan runsaasti. Pikkunisäkkäiden havaitsemista helpottaa tänä talvena myös vähälumisuus.

Kotimaan uutiset
Metsämyyrä lintujen ruokintapaikalla.
Raine Martikainen

Pikkunisäkäskannat ovat kasvussa etenkin Pohjois-Suomen alueella, kertoo intendentti Risto Tornberg. Hän toteaa, että vähäluminen talvi ei ole samalla tavalla antanut suojaa pienille siimahännille ja siksi niitä on voinut nähdä tavallista useammin.

– Vähälumisuus on tietysti yksi syy, mutta perussyy havaintojen runsauteen on se, että niitä on nyt normaalia enemmän. Tässä on tapahtunut normaalia kannan nousua ja niitä näkee nyt tavallista useammin, Tornberg tuumaa.

– Pikkunisäkkäät eivät aina siellä lumen alla möyri, että kyllä niitä näkee lumen päälläkin vilistävän.

Jos myyrä pääsee ruokakomeroon, niin kyllä se siellä herkutteleekin.

Risto Tornberg

Tornbergin mukaan piennisäkkäistä sisälle hanakimmin halajaa metsämyyrä.

– Se ei ole kovin tavallista, että päästäinen tulee sisälle, koska se on hyönteissyöjä. Vaikka eihän se tietysti tiedä, ettei sieltä hyönteisiä löydy. Metsäyyrät sen sijaan tulevat ruuan perässä hanakammin sisätiloihin ja yleisesti yläpohjaan ja vintteihin.

Sisätiloihin myyriä ajaa lämmön ja suojan tarve.

– Jos myyrä pääsee ruokakomeroon, niin kyllä se siellä herkutteleekin, Tornberg sanailee.

Monenlaista harmia

Yleisimmin talojen vinteille pyrkivät myyrät voivat nakerrella villoihin käytäviä, ja jos ne nakertavat seinärakenteita, niin eristävyys heikkenee kylmäsiltojen vuoksi.

Tornberg sanoo, että isoimpia vahinkoja myyrät aiheuttavat siinä vaiheessa, kun pääsevät vaurioittamaan esimerkiksi rakenteiden höyrysulkumuoveja.

Aineellisten haittojen vuoksi myyristä voi tulla muutakin harmia asukkaille.

– Metsämyyrät kantavat myyräkuumetta ja se leviää sen virtsasta, jossa virus elelee. Yleisesti myyräkuume tarttuu halkovarastosta, jonne myyrät ovat pissanneet ja sinne kun mennään pölistelemään, niin saadaan tartunta.

Myyrän papanoista ei Tornbergin mukaan ole kuivuttuaan juuri haittaa ja ne voi poistaa huoneistosta vaikka imurilla.

Intendentti arvelee, että pienikokoiset päästäiset voivat luikahtaa tupaan tosi pienestä raosta, mutta myyrät tarvitsevat jo isompaa aukkoa.

– Olen huomannut, että myyrät ja hiiret voivat ullakolle luikahtaa ulkovuorauksen ja tuulesuojalevyn välisestä tuuletusraosta. Se kannattaisi jollain verkolla tukkia.

Vanhat kikat käyttöön

Nykyään piennisäkkäiden karkoittamiseen on olemassa myös sähkövimpaimia, mutta intendentti luottaa vanhaan, hyväksi havaittuun keinoon.

Vintillä vipeltäjät eivät ilman ruokaa kovin kauaa viihdy, joten paras tapa saada ne satimeen on herkullinen syötti.

– Olen käyttänyt perinteisiä loukkuja, joihin olen laittanut juustosyötin. Ovat tosi persoja juustolle ja se on hyvä yleissyötti noille pikku vipeltäjille, siihen menee kaikki, Tornberg tietää.

Lue seuraavaksi