Vanhemmat eri mieltä lapsen rokottamisesta – mikä eteen?

Pienemmissä lapsen terveyteen liittyvissä asioissa riittää vain toisen vanhemman suostumus.

terveys
Kuvassa äidin sylissä olevaa lasta rokotetaan vasempaan reiteen.
Kalle Niskala / Yle

Mikä eteen, kun eron jälkeen yhteishuoltajuudesta sopineet vanhemmat ovat eri mieltä lastensa rokotuksesta? Sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan lainsäädännön lähtökohta ja tavoite on, että molemmat huoltajat päättävät yhteisesti lasten terveyttä koskevista asioista. Pienemmissä asioissa riittää kuitenkin vain toisen vanhemman lupa.

- Näihin pieniin asioihin luetaan myös kansallisen rokoteohjelman mukaiset rokotukset. Eli jos lapsi menee vain toisen vanhemman kanssa neuvolaan ja tämä päättää, että rokote otetaan, se annetaan lapselle.

Kompromissi olisi hyvä löytää

Puumalaisen mukaan vanhemmat ovat tässä asiassa tasa-arvoisia; äidin sana ei paina enemmän kuin isän. Mikäli rokottamisesta ei päästä yksimielisyyteen, kannattaisi Puumalaisen mielestä terveydenhoitajan tai lääkärin kutsua vanhemmat yhdessä käymään neuvolassa.

- Rokottaja sen viime kädessä päättää, jos vanhemmat ovat erimielisiä, mutta kyllä olisi hyvä löytää joku kompromissi. Toisaalta terveydenhuollon ammattilaisen pitää myös ajatella lapsen etua ja kyllä lapsen etu on se, että hän saa rokotusohjelman mukaiset rokotteet, sanoo Puumalainen.

Voiko asiaa ratkoa oikeudessa asti, jos ratkaisua ei muuten tunnu syntyvän?

- En ole lakiasiantuntija, mutta olettaisin, että vanhemmilla on oikeus riitauttaa tämänkaltaisia asioita, mutta toistaiseksi Suomessa on ajateltu ja eduskunnan oikeusasiamieskin on lausunut, että yhden vanhemman päätös riittää rokotusasioissa.