Professori: Väärin säädetty ilmastointi aiheuttaa isoja ongelmia rakennuksissa

Tampereen teknillisen yliopiston rakennusfysiikan professori Juha Vinha muistuttaa, että ilmanvaihdon tasapainosta pitää huolehtia silloinkin, kun ilmastoinnin tehoa alennetaan.

terveys
Hometta ja sisäilmaongelmia
Yle

Sisäilmaongelmien syyksi paljastuvat usein ilmanvaihdon häiriöt. Tampereen teknillisen yliopiston rakennusfysiikan professorin Juha Vinhan mukaan ongelmia aiheuttaa muun muassa rakennusten huono huolto ja ylläpito.

Vanhoissa rakennuksissa ilmanvaihto voi tuoda ongelmia, jos rakenteet jossain kohtaa vuotavat ja tilassa on epäpuhtauksia: mikrobeja tai vaikka radonia.

Jos ilmastoinnin painesäädöt eivät ole kohdallaan, rakennukseen voi Vinhan mukaan syntyä voimakkaita alipaineita ja ilmanvaihto imaisee epäpuhtauksia rakenteista sisäilmaan.

– On tärkeää, että ilma vaihtuu, mutta tärkeää on myös, että säädöt on tehty oikein, jotta ei synny isoja paine-eroja. Tämä koskee tietenkin koneellista ilmanvaihtoa, Vinha sanoo.

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa paine-erot rakenteiden yli ovat olleet niin pieniä, etteivät ne yleensä ole aiheuttaneet ongelmia.

– Jos painovoimaisesta ilmavaihdosta siirrytään koneelliseen, riskinä saattaa olla, että huonokuntoisista rakenteista alkaakin koneellisen ilmanvaihdon ja paine-erojen myötä tulla enemmän haitallisia aineita sisäilmaan, Vinha sanoo.

Moni säästää sulkemalla ilmastoinnin

On huolimatonta asentamista ja myös kiireisen aikataulun synnyttämiä ongelmia.

Juha Vinha

Vastikään Tampereen kaupungin kyselyssä epäiltiin yli 30 koulussa olevan jonkinasteisia sisäilmaongelmia. Samaan aikaan Tampereen kaupungin hallitsemissa rakennuksissa on energiansäästön vuoksi rajoitettu ilmanvaihtoa siten, että ilmastointi suljetaan tai sitä vähennetään, kun rakennusta ei käytetä.

Rakennusfysiikan professori Juha Vinha ei täysin tuomitse ilmastoinnista säästämistä, mutta muistuttaa, että se on osattava tehdä oikein.

– Jos rakennusta ei käytetä esimerkiksi ilta- tai yöaikaan, niin eihän sinne tule käyttäjistäkään kosteutta. Mutta ainakin osassa tapauksia on ollut sellaisia ongelmia, että kun laitetaan pääilmastointi pois päältä tai sen tehoa alennetaan, niin sinne jää helposti kohdepoistoja likaisista tiloista.

– Silloin käykin niin, että tulee alipainetta sisään, jolloin rakenteista virtaa epäpuhtauksia sisäilmaan. Eli jos tehoa alennetaan, ilmanvaihdon tasapaino olisi silloinkin syytä tarkistaa, Vinha sanoo.

Asennemuutos tarpeen rakentamisessa

Rakennusten home- ja sisäilmaongelmat ovat ryöpsähtäneet viime vuosina esiin. Rakentamisen laatua on moitittu huonoksi ja professori Juha Vinhan mukaan rakennusalalla tarvittaisiinkin asennemuutosta.

Nämä ongelmat ovat jo selvästi lisääntyneet ja tulevat vain kasvamaan ilmastonmuutoksen mukana.

Juha Vinha

– Rakenteiden suunnittelu ja toteutus täytyy tehdä rakennusfysiikan kannalta oikein. Suunnitteluaikojen pitää olla riittävät, jotta ratkaisut voidaan miettiä loppuun asti. Kuivumisaikojen täytyy olla tarpeeksi pitkiä ja rakennusaikainen kosteudensuojauskin pitäisi muistaa tehdä. Sitten on huolimatonta asentamista ja myös kiireisen aikataulun synnyttämiä ongelmia.

Energiansäästötavoitteet tuovat uusia ongelmia

Myös lämmöneristyksen lisääminen voi heikentää monien tavanomaisten rakenteiden kosteusteknistä toimintaa. Vinha on puhunut aiemminkin siitä, että kiristyneet energiansäästötavoitteet tuovat uusia ongelmia rakentamiseen.

Entistä pienemmät rakennusvirheet voivat aiheuttaa kosteusongelmia rakenteissa.

Energiatehokkuuteen tähtäävä rakentaminen myös syö energiaa, kun tiiviitä rakennuksia joudutaan viilentämään koneellisesti kesäaikaan.

– Jos eristepaksuutta rakennuksen vaipassa vielä lisätään, ei enää kovin paljon pystytä energiatehokkuutta kasvattamaan talviaikaan. Vastaavasti kesällä on ongelmallista saada ylilämpö ulos rakennuksesta eristävän vaipan läpi. Nämä ongelmat ovat jo selvästi lisääntyneet ja tulevat vain kasvamaan ilmastonmuutoksen mukana, Vinha sanoo.