Al-Qaida antoi potkut pahamaineiselle Syyrian alajaostolleen

Terroristiverkosto al-Qaida on katkaissut suhteensa Irakin ja Levantin islamilaiseen valtioon, koska sen johtaja Abu Bakr al-Baghdadi ei noudattanut al-Qaidan johtajan Ayman al-Zawahrin käskyjä.

Syyria

Terroristiverkosto al-Qaida on katkaissut siteensä Syyriassa ja Irakissa toimivaan sivuhaaraansa Irakin ja Levantin islamilaiseen valtioon (ISIS).

Al-Qaida ilmeisesti yrittää tehdä pesäeroa Syyrian kapinallisten keskinäisiin taisteluihin ja palauttaa auktoriteettinsa Syyrian sirpaloituneiden islamistiryhmien keskuudessa.

Uutistoimistojen mukaan al-Qaidan keskusjohdon allekirjoittamassa tiedotteessa kerrotaan, että al-Qaida on katkaissut suhteensa Irakin ja Levantin islamilaisen valtioon, koska sen johtaja Abu Bakr al-Baghdadi ei noudattanut al-Qaidan johtajan Ayman al-Zawahrin käskyjä.

ISIS-pomo uhmasi al-Qaidan keskusjohtoa

Al-Zawahri käski viime toukokuussa ISIS-järjestöä keskittymään Irakin operaatioihinsa ja jättämään Syyria al-Nusran rintaman (Jabhat al-Nusra) hoidettavaksi. Al-Nusran rintama on toinen al-Qaidan Syyriassa toimiva alajaosto.

Al-Baghdadi ei totellut määräystä, vaan yritti yhdistää ISIS:n ja al-Nusran. Se ei kuitenkaan onnistunut, koska al-Nusran johtaja Abu Mohammed al-Golani ei suostunut yhdistymiseen.

Uutistoimistojen mukaan al-Qaida kertoo tiedotteessaan, että se "ei hyväksynyt ISIS-järjestön perustamista, eikä kontrolloinut sitä". Lisäksi al-Qaida ilmoitti tiedotteessaan, että sillä ei ole organisatorisia siteitä ISIS-järjestöön.

Lausunnossaan al-Qaida painottaa, että jihadistien pitäisi ymmärtää kapinallisten keskinäisten taistelujen aiheuttaman katastrofin laajuus ja sen vaikutus Syyrian pyhään sotaan.

ISIS:n julmuus oli liikaa maltillisemmille kapinallisille

Irakin ja Levantin islamilaista valtiota pidetään kovaotteisimpana Syyriassa toimivista islamistiryhmistä. Järjestöllä arvioidaan olevan noin 6 000-7 000 taistelijaa.

ISIS:n ankara tulkinta islamista ja järjestön tekemät kilpailevien kapinallisryhmien jäsenten sieppaukset ja murhat ovat ajaneet sen avoimiin taisteluihin muita kapinallisryhmiä vastaan. Taisteluissa arvioidaan kuolleen 1 700-2 300 ihmistä.

Syyrian lisäksi ISIS toimii Irakissa, jossa se taistelee Irakin hallitusta vastaan läntisessä Anbarin maakunnassa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters