Keski-Karjalan teollisuuden tila jatkuu mollivoittoisena - uutta virtaa saadaan rajan takaa

Viime vuodet ovat kohdelleet Keski-Karjalan teollisuutta kaltoin, esimerkiksi lastulevytehdas PuhosBoardin tilat ovat vuoden 2011 konkurssin jäljiltä yhä tyhjinä Puhoksen teollisuusalueella. Toisaalta kasvava rajaliikenne tuo uusia yrittäjiä ulkomailta, vuonna 2013  joka viides Keski-Karjalan Kehitysyhtiö Ketin asiakkaista oli Venäjältä tai Virosta.

Karjalan tasavalta
Puhos Board
Ari Haimakainen / Yle

Keski-Karjalassa etsitään edelleen uusia yrittäjiä ja yrityksiä alueella lopettaneiden tilalle.

Viime vuodet ovat kohdelleet alueen teollisuutta kaltoin, esimerkiksi lastulevytehdas PuhosBoardin tilat ovat vuoden 2011 konkurssin jäljiltä yhä tyhjinä Puhoksen teollisuusalueella.

Toisaalta kasvava rajaliikenne tuo uusia yrittäjiä ulkomailta, vuonna 2013 joka viides Keski-Karjalan Kehitysyhtiö Ketin asiakkaista oli Venäjältä tai Virosta. Keti:n yritysneuvoja Sini Hukka kertoo, että ulkomaalaisten määrä myös yritysneuvonnassa on kasvanut:

- Viime vuonna kävi ovi aika ahkeraan ja 20 % Ketin asiakkaista oli Viron tai Venäjän kansalaisia.

- He perustavat tänne hyvin monenlaisia yrityksiä, on ravintolaa, kauppaa, matkailua, tuotantoa, vientiä, ihan laidasta laitaan.

Venäläisten matkailjoiden määrä on alueella kasvanut. Sini Hukan mukaan matkailijoille tarjottavissa palveluissa on vielä kohentamisen varaa.

- Kyllä vielä voidaan tehostaa palveluja, paljonkin. Edelleenkin moni matkailija jatkaa tästä muualle. Vielä pitäisi keskittyä siihen, miten nämä asiakkaat saadaan pysähtymään ja lomailemaan tänne Keski-Karjalaan.