Asiantuntijat: Varokaa tietoturvauhkia, pk-yritykset!

Asiantuntijat varoittavat tietoturvahyökkäysten mahdollisuudesta pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Suuret tietoturvayhtiöt havaitsivat jo 2013, että tietoturvahyökkäykset ovat siirtymässä suurista yhtiöistä keskisuuriin.

Kotimaa
Henkilö käyttämässä tablettia.
Yle

Yliopettaja Jarkko Paavola Turun AMK:sta kertoo, että usein pk-yritysten tietoturvassa on aukkoja ja viruksia voidaan saada firman koneisiin varsin ovelin tavoin.

- Todella suuria tietomurtoja on tehty niin, että firman pöydille on jätetty lojumaan muistitikkuja. Joku työntekijä on sitten lykännyt tikun koneeseen tarkistaakseen, kenen tikku on kyseessä, varoittaa Paavola.

Todella suuria tietomurtoja on tehty niin, että firman pöydille on jätetty lojumaan muistitikkuja.

Jarkko Paavola

Saman tien kun haittaohjelman tai viruksen sisältävä muistitikku liitetään yritykseen järjestelmiin, voi ohjelma alkaa tehdä tuhojaan.

- Ohjelma voi vaikkapa alkaa lähettää satoja sähköposteja työntekijöiden henkilökohtaisiin sähköpostiosoitteisiin. Ohjelmat voivat myös tuhota tärkeitä tiedostoja, sanoo Paavola

Paavola: Pitää olla säännöt, saako töissä käyttää omaa tablettia

Paavolan mukaan yritysten tulee laatia tarkat kirjoitetut säännöt esimerkiksi siitä, missä puitteissa esimerkiksi omia tietokoneita ja tabletteja saa työssä käyttää.

- Työnantajalla pitää olla antaa selkeä ohje siitä, miten suhtaudutaan työntekijöiden omiin laitteisiin työpaikalla. Työntekijät pitää myös kouluttaa, jotta he tietävät, miten säännöt toimivat käytännössä, painottaa Paavola.

Turun AMK järjestää tiistaina PK-yrityksille suunnatun tietoturvapäivän.