1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Länsimetron jatke askeleen lähempänä toteutumistaan

Espoo on valmis jatkamaan Länsimetron rakentamista keskeytyksettä Matinkylästä Kivenlahteen. Kaupunginhallitus esittää valtuustolle rakentamisen jatkamista kesällä. Töiden välitön jatkaminen voi tuoda laskelmien mukaan jopa 200 miljoonan euron säästöt.

Espoolaisministeri Alexander Stubb sai kunnian aloittaa Länsimetron Matinkylän aseman peruskiven muurauksen. Kuva: Yle

Länsimetron Ruoholahti-Matinkylä -osuuden louhinnat päättyvät maaliskuussa. Espoo haluaa jatkaa louhintaa Kivenlahteen keskeytyksettä, jotta nykyisiltä työmailta vapautuvat tunnelirakentajat ja kalusto saataisiin suoraan metrojatkeen työmaille.

- Nyt on mitä otollisin tilaisuus jatkaa sitä, kun muita näin isoja hankkeita ei ole koko maassa käynnistymässäkään tässä lähivuosina. Tällä tavalla ihan varmasti saataisiin halvemmalla kuin sitten joskus myöhemmin ruuhkassa tehtynä, ja sen takia tämä on niin sanotusti tuhannen taalan tilaisuus aloittaa se heti, sanoo Espoon teknisen toimen johtaja Olavi Louko.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina esittää valtuustolle rakentamisen jatkamista.

Metrojatkeen välittömällä käynnistämisellä arvioidaan saavutettavan 120-200 miljooonan euron säästöt. Jatkeen kustannusarvio on noin 800 miljoonaa euroa ja Ruoholahti-Matinkylä -osuuden hintalappu noin miljardin.

Kaupunki on asettanut rakentamisen ehdoksi sen, että valtio maksaa 30 prosenttia kustannuksista. Eduskunnan valtiovarainvaliokunta puolestaan edellyttää, että maan hallitus päättää valtionosuuden maksamisen ajoituksesta kevään kehyspäätöksen yhteydessä.

Rakentamispäätöksen synnyttyä urakat voidaan käynnistää ensi kesänä, ja jatkolinja Kivenlahteen olisi valmis vuonna 2019.

Ministeri ei kaipaa kotikaupunkiinsa yhtä keskustaa

Matinkylän metroaseman ja kauppakeskus Ison Omenan laajennuksen peruskiven muuraukseen maanantaina osallistunut Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) on kotikaupunkinsa hankkeesta innoissaan. Hänen mielestään Espoo on hyvä monine keskuksineen.

- Maailmalla tämä sijoittuu sillä tavalla, että on olemassa tietty ydinkeskusta niin kuin laajemmin katsottuna, ja se on varmaan tuo stadi eli Helsinki, ja sitten sen ydinkeskustan ympärille muodostuu sellainen mesta, missä on helppo ja kiva perheiden asua, ja se on Espoota parhaimmillaan.

- Tällaisena kuluttajana, isänä ja espoolaisena aina kun Espoota rakennetaan, se on hyvä juttu. Tulee metroa, tulee uusia asuinalueita, tulee uusia rakennuksia ja kauppoja, toivottavasti uusia rafloja kanssa, Stubb nauraa.