Mandela jätti kolmen miljoonan euron perinnön

Eteläafrikkalainen vapaustaistelija ja poliittinen johtaja kuoli joulukuussa 95 vuoden iässä.

Ulkomaat
Nelson Mandela.
Nelson MandelaKim Ludbrook / EPA

Edesmenneen Etelä-Afrikan entisen presidentin Nelson Mandelan testamentti on luettu Johannesburgissa, Etelä-Afrikassa.

Tilaisuudessa olivat läsnä Mandelan omaiset. Testamentin toimeenpanijoiden mukaan tilaisuus sujui hyvin ja oli tunteikas. Testamenttia ei ole tiettävästi kiistetty huolimatta joistakin suvun sisäisistä erimielisyyksistä omaisuutta koskien.

Mandelan omaisuuden arvoksi on alustavasti arvioitu noin kolme miljoonaa euroa. Summa saattaa Mandelan säätiön edustajien mukaan tosin elää vielä huomattavasti.

Mandelan leskellä Graca Machelilla on oikeus puoleen omaisuudesta, mutta tämän arvellaan luopuvan osuudestaan. Machelilla on mahdollisuus valita myös entisessä kotimaassaan Mosambikissa sijaitsevia kiinteistöjä, autoja, taideteoksia ja jalokiviä. Machelin ensimmäinen aviomies oli Mosambikin presidentti, joka kuoli lento-onnettomuudessa vuonna 1986.

Mandelan lapset sekä lapsenlapset saavat noin 220 000 euroa kukin, ja Machelin lapset noin 200 000 euroa.

Mandela määräsi yhden nimeään kantavan säätiön maksamaan 10-30 prosenttia keräämistään rojalteista entiselle puolueelleen Afrikan kansalliskongressille ANC:lle.

Hänen lapsenlapsensa kahdesta ensimmäisestä avioliitosta saavat noin 6 500 euroa, ja hänen henkilökuntansa jäsenet noin 3 300 euroa. Lisäksi Mandela lahjoitti entiselle yliopistolleen noin 6 500 euroa.

Mandelan toista vaimoa Winnie Madikizela-Mandelaa ei mainittu testamentissa. He erosivat vuonna 1996.

Nelson Mandelan Johannesburgissa sijaitseva koti jää lastenlapsille, ja hänen lapsuudenkotinsa Qunun kylässä jää koko suvun käyttöön. Mandela toivoi Qunun kodin jäävän Mandelan ja Machelin perheiden yhteiseksi kokoontumispaikaksi.

Mandelan testamentti laadittiin vuonna 2004 ja sitä oli viimeksi muutettu vuonna 2008.

Lähteet: AFP, AP, Reuters