1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Pernaa: Perussuomalaisten ryhmänjohtaja vaihtui harvinaisesti aidon kilpailun jälkeen

Valinnan jälkeisen kritiikin "myyräntyöstä" Ville Pernaa laittaa omaan asemaansa vielä totuttelevan tuoreen eduskuntaryhmän piikkiin.

Ville Pernaa Kuva: Yle

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän johtaja vaihtui harvinaisemmissa puitteissa: aidossa kilpailutilanteessa, sanoo dosentti, Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Ville Pernaa.

Eduskuntaryhmät järjestäytyvät valtiopäivien aluksi, ja puheenjohtajia vaihdetaan siinä yhteydessä usein.

Sen sijaan tiukat äänestykset, joissa puretaan ryhmässä ollutta tunnelmaa, eivät ole jokakertaisia. Ryhmäjohdon valinat ovat useammin valmisteltuja rutiiniasioita. Silloin, kun istuva luottamushenkilö saa tietää, että kannatus on huvennut, hän saattaa usein luopua tehtävästään, Pernaa toteaa.

– Tässä kisassa oli erityispiirteenä se, että syntyi aito äänestys ja asia oli aidosti auki. Kumpikaan ei luopunut ehdokkuudestaan, vaan voimasuhteet mitattiin äänestyksessä.

Paikkansa menettänyt Pirkko Ruohonen-Lerner kommentoi äänestyksen jälkeen joutuneensa "myyräntyön" kohteeksi. Pernaan mukaan reaktiot voivat johtua osaltaan siitä, että perussuomalaiset on melko uusi iso puolue ja ryhmä, jossa on paljon ensimmäisen kauden kansanedustajia.

– En usko, että samanlaisia kommentteja olisi tullut muista suurista eduskuntaryhmistä.

Pernaan mukaan uudeksi ryhmänjohtajaksi valitun Jari Lindströmin kyvyt mitataan heti kun eduskuntatyö alkaa. Ryhmänjohtajan rooli vielä korostuu oppositiopuolueessa, joissa keskeisiä hahmoja ei ministereiden puuttuessa ole kovin montaa.