Amnesty: Sukupuoltaan korjaavien ihmisoikeuksia poljetaan Suomessa

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty pitää monen eurooppalaisen maan lakeja sukupuoltaan korjaavien ihmisten kohtelusta ihmisoikeuksia loukkaavina. Suomi saa moitteita useasta asiaan liittyvästä kohdasta.

Kotimaa
Lomake, jossa rastitettavana kohta nainen/mies.
Leila Oksa / Yle

Suomi rikkoo räikeästi sukupuoltaan korjaavien ihmisten oikeuksia, toteaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty raportissaan. Muut eurooppalaiset maat toimivat samalla tavalla.

Amnesty muistuttaa, että Suomi on hyväksynyt kansainväliset suositukset siitä, että sukupuolimerkinnän muuttamisen on oltava nopeaa, avointa ja sujuvaa sekä yksityisyyttä ja ihmisarvoa kunnioittavaa. Amnestyn raportin mukaan tämä ei käytännössä toteudu.

Sukupuolimerkinnän muuttaminen on mahdollista vain, jos ihminen suostuu käytännössä sterilisaatiota tarkoittaviin toimenpiteisiin. Jos valtion haluaa tunnustavan korjatun sukupuolen, avioliitossa olevan ihmisen on lisäksi muutettava siviilisäätynsä rekisteröityyn parisuhteeseen.

Lisäksi Amnesty pitää monessa maassa vaadittuja selvityksiä nöyryyttävinä. Useat transihmiset kokevat, että heidän piti olla haastatteluissa korostetun maskuliinisia tai feminiinisiä, jotta he saivat tarvittavan transsukupuolisuus-diagnoosin.

Raportti arvioi Euroopassa elävän noin 1,5 miljoonaa ihmistä, jotka eivät koe itselleen määriteltyä sukupuolta oikeaksi.

Amnesty käsitteli transihmisten oikeuksien toteutumista Suomessa, Tanskassa, Norjassa, Saksassa, Irlannissa, Ranskassa ja Belgiassa.