1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Romukullan uusiokäyttö voi olla myyntiä kannattavampaa

Romukullan osto on laskemaan päin, ja romukullan myyntiä on vähentänyt muun muassa hinnan selkeä lasku. Kultaseppä arvioi, että kullan myymisen sijaan kannattaa harkita romukullastaan uusien korujen teettämistä. Kullan maailmanmarkkinahinta laski viime vuonna ensimmäisen kerran 2000-luvulla.

Kuva: YLE / Timo Leponiemi

Suomen Kultaseppien liitosta arvioidaan, että romukullan myynnin suurin buumi on nyt nähty ja kauppa tasaantuu. Myös Kajaanissa on huomattu kultakaupan rauhoittuneen. Yrittäjä, kultaseppä Raija Kangas kertookin, että romukullalle on etsitty myynnin oheen muita käyttömuotoja.

– Olen esittänyt asiakkaille, että romukullan myynti ei välttämättä ole kannattavaa ja omista materiaaleista he voisivat teettää uusia tuotteita. Esimerkiksi mummojen ja pappojen vanhat sormukset voi sulattaa ja tehdä niistä nuorelle parille sormukset. Näin romukullalla on suvussa jatkuvuuttaa, eikä sitä heitetäkään pois vaan uudistetaan.

– Tuotteen hinta tulee silloin edulliseksi, kun materiaali on oma eikä tarvitse maksaa kuin työstä. Joskus olen joutunut itsekin maksumieheksi, kun asiakkaalla ollut romukultaa on ollut niin paljon, että sitä on jäänyt yli ja he ovat halunneet päästä siitä eroon, Kangas selvittää.