Salaista tsemppausta naamakirjassa – yhteishenki kirittää remonttiryhmää

Kilot ropisevat, tupakan savu vähenee ja elämänhallinta lisääntyy. Siinä Yle Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen remonttiryhmäläisten aikaansaannoksia kahden ensimmäisen kuukauden yhteiseltä taipaleelta. Tammikuun lopun välietapilla tutkailun kohteena olivat ruokapäiväkirjat.

ruokapäiväkirjat
Miehiä ja naisia Joensuu Areenalla
Pentti Väistö

- Tosi hyvältä tuntuu. Olen saanut käveltyä jo 12 kiloa vähemmäksi ja energiaa on tullut paljon lisää, kertoo Heikki Sorri tunnelmiaan ensimmäisten kuukausien matkalta.

Sorri lopetti syksyllä 2008 liki 20 vuotta jatkuneen tupakoinnin, ja sen myötä kiloja alkoi tarttua matkaan kiihtyvään tahtiin. Kun 130 kilon raja rikkoutui, alkoi mies etsiä vakavissaan keinoa saada ruokailu raiteilleen ja liikunta osaksi elämää.

- Tässä on nyt tullut käveltyä tämän Remonttiryhmän viikkoina sellaiset 130 kilometriä, ja ruokailuun on löytynyt uusi ote ja rytmi. Ryhmän tuella jaksaa selvästi paremmin pitää ajatuksen kiinni tavoitteessa, Heikki Sorri kertoo.

Sorri on 38-vuotias alakouluikäisen pojan isä, ja hänen harrasteenaan on ollut lentäminen. Yksi tavoitteista on päästä puolentoista vuoden kuluttua takaisin purjelentokoneen ohjaamoon, ja nauttimaan lentämisestä. Lentolupakirjan edellytyksenä on säännöllinen lääkärintarkastus, ja siitä seulasta ei miehen nykyisillä kiloilla vielä pääse läpi.

Vesilasista ja minusta on tulossa hyvää vauhtia arkiset kaverit.

Heikki Sorri

- Vesilasista ja minusta on tulossa hyvää vauhtia arkiset kaverit. Aika monta turhan napostelun hetkeä olen ylittänyt juomalla lasillisen tai pari vettä, se tosiaan auttaa, kertoo Sorri hymyillen.

Liisa Koskenperä hakee ryhmästä tukea tupakoinnin lopettamiseen. Päätös on nyt tehty ja ensimmäiset 20 savutonta päivää on jo takana.

Heikki Sorri naureksii olevansa Liisalle varoittava esimerkki siitä, mihin on hyvä varautua kun jättää tupakoinnin. Jo etukäteen tilalle on syytä etsiä muita sisältöjä ja tekemistä, kuin ruoalla lohduttautuminen.

- Heikin kanssa olemme ryhmän Facebook-sivuilla vaihtaneet kannustusviestejä, se on hyvä tie hakea porukasta uskonvahvistusta ja jakaa ajatuksia, Liisa Koskenperä naurahtaa.

Vesilasin on löytänyt myös Uimaharjussa asuva Tarja Dibaja, joka on tällä hetkellä Pariisissa hoitamassa vuoden vanhaa lapsenlastaan.

- Nämä mummimatkat ovat vähän häirinneet osallistumistani remonttiryhmäilyyn, mutta olen tyytyväinen, että ruokailuun on tullut muutoksia ja vettäkin muistan nyt juoda enemmän. Samoin liikuntaa on tullut lisää, koiranpennun myötä. Pysyn tiukasti mukana porukassa ja jatkan samalla linjalla, Dibaja kertoo.

Iltapala löytyi!

Virpi Bakir on yllättänyt itsensä löytämällä iltapalan. Pieniä lapsia ja eläimiä täynnä olevassa elämässä ruokailurytmit ovat pyllähtäneet miten sattuu, ja Virpi etsiikin ryhmästä hieman parempaa elämänhallintaa arjen pyörittämiseen.

Ruokailurytmiin on tullut muutoksia ja nyt syön jopa iltapalan.

Virpi Bakir

- Ruokailurytmiin on tullut muutoksia ja nyt syön jopa iltapalan, mikä on minulle iso asia ja muutos. Erilaiset krempat ovat vähän haitanneet liikuntaani, mutta hiljaa hyvä tulee. Painoa olen vahtinut, mutta siinä ei ole vielä paljoa tapahtunut, Bakir kertoo.

Arto Tarkkonen on saanut kiloja pois jo sen verran, että muutoksen huomaa vaatteissa.

- Hyvin on mennyt porukassa. Ja painokin on pudonnut ehkä viitisen kiloa. Se jo tuntuu vaatteissa. Olen sauvakävellyt Honkalammen ympäri monta kertaa viikossa, käynyt pojan kanssa luistelemassa ja avannossa tietenkin. Rasvaisia ruokia ja herkkuja olen vähentänyt, joten tällä tiellä jatketaan ja kilvoitellaan, Arto kertoo.

Paula Korhonen kertoo, että hänen ruokapäiväkirjansa näyttää nyt paremmalta, kuin ennen joulua.

- Poikaystäväkin innostui syömään kotona terveellisesti ja on nyt juonessa mukana, ja se kyllä helpottaa kovasti. Kun on kiirettä ja ollaan eri aikaan kotona, niin sitä tulee helposti syötyä missä sattuu ja mitä sattuu, Paula Korhonen kertoo arjen tavallisesta kompastuskohdasta.

Paula kertoo, että kiireeseen tulee helposti syötyä aina vain leipää ja reilut höystöt päälle. Myös kaupungissa kahvilassa nappaa nopeasti jonkun herkun, ja korvaa sillä kunnon ruokaa.

- Ruokapäiväkirja on hyvä. Se auttaa hahmottamaan niitä tilanteita, joissa homma lipsuu. Haen sellaista tasaisempaa ruokailurytmiä, että tulisi toisaalta syötyä riittävän usein, mutta ei kuitenkaan liikaa kerrallaan, Paula Korhonen pohtii.

Ruokapäiväkirja on hyvä. Se auttaa hahmottamaan niitä tilanteita, joissa homma lipsuu.

Paula Korhonen

Joni Uotisen nuoreen perheeseen odotellaan esikoista kevään kuluessa, ja 33-vuotias mies pyrkii eroon tupakasta, ja hakee myös kannustusta itsensä liikkeelle saamiseksi. Uotinen oli muutama vuosi sitten kolarissa, jonka aiheuttamat kivut eivät oikein laskeneet liikkumaan. Kipujen hellitettyä ei liikuntakipinää kuitenkaan ole oikein löytynyt, ja sitäkin mies kertoo etsivänsä Remonttiryhmästä.

- No onhan se erikoista, tällainen ryhmätsemppi. Pitää se kerran eläessään kokeilla tällainen ryhmän tuki. On se selvästi jonkun verran auttanut tavoitteita, Joni Uotinen kertoo.