"Yksityisvastaanotto ei ole enää vaihtoehto vaan pakko" – toteutuuko lasten terveydellinen tasa-arvo?

HYKSin lastentautien ylilääkäri Jari Petäjän mukaan vanhemmat ovat hakeutuneet yksityisille terveysasemille saadakseen lapsilleen lakisääteiset palvelut. Mitä mieltä sinä olet julkisen terveydenhuollon tilasta?

Kotimaa
Pieni poika kävelee ulos lääkärin vastaanotolta.
Yle

Pääkaupunkiseudulla jo puolet lapsista on siirtynyt yksityisille terveysasemille vakuutusten turvin. Käytännössä vanhemmat ovat hakeutuneet yksityiselle saadakseen lapsilleen lakisääteiset palvelut, väittää HYKSin lastentautien ylilääkäri Jari Petäjä.

– Kyse ei ole enää vapaaehtoisesta valinnasta, vaan siitä, että terveyskeskusten lapsipalvelut ovat kutistuneet ja ränsistyneet, kärjistää Petäjä.

Lapsivakuutuksia on jo lähes puolella miljoonalla alle 18-vuotiaalla. 40 prosenttia lapsista on vakuutettu, pääkaupunkiseudulla yli puolet. Tilanne onkin Jari Petäjän mukaan johtanut siihen, että kunnat laistavat lasten palvelutuotannosta.

Kerro meille, mitä mieltä sinä olet lakisääteisen terveydenhuollon tilasta. Toteutuuko lasten terveydellinen tasa-arvo? Käytätkö julkisia vai yksityisiä terveyspalveluja? Jos käytät yksityisiä terveyspalveluita niin miksi? Oletko vakuuttanut lapsesi?