1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Joka kolmas Anttila-tavaratalo sulkemassa ovensa

Edellisvuotista parempaan tulokseen yltänyt Kesko aikoo karsia Anttila-tavaratalojaan. Yhtiön mukaan nykyisestä Anttila-verkostosta suunnitellaan suljettavan noin kolmannes.

Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Kesko onnistui viime vuonna kohentamaan tulostaan, vaikka konsernin liikevaihto olikin laskussa. Yhtiön murheena on Anttila-ketjun heikko tilanne.

Nykyisestä Anttila-tavarataloverkostosta suunnitellaan suljettavan noin kolmannes, mikä käytännössä merkinnee noin kymmenen toimipisteen lakkauttamista. Kannattavuuden parantamiseksi osa vuokratuista kauppapaikoista suunnitellaan suljettavan seuraavan kahden vuoden aikana. Viime vuoden lopussa Anttila-tavarataloja oli verkkokauppa mukaanlukien 31.

Keskon kerrottua suunnitelmistaan ja tilinpäätöksestään sen osake kallistui Helsingin pörssissä. Iltapäivällä osakkeen arvo oli noussut noin 8 prosenttia.

Koko Kesko-konsernin liikevaihto oli viime vuonna 9,315 miljardia  euroa, mikä on 3,8 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Yleisen taloustilanteen ja kulutuskysynnän heikentyminen vaikutti erityisesti Suomessa käyttötavarakaupan ja rautakaupan liikevaihtoon. Suomessa liikevaihto laski 3,3 prosenttia ja muissa maissa 6,1 prosenttia.

Tehostamistoimenpiteiden myötä konsernin liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä kuitenkin nousi noin 9 miljoonaa vuodentakaisesta 239 miljoonaan euroon.

Osinkoa Kesko aikoo maksaa viime vuodelta 1,40 euroa osakkeelta.

Vuosilta 2012 ja 2011 Kesko maksoi osinkoa 1,20 euroa osakkeelta. Suurin osinko on maksettu vuodelta 2003, jolloin osinkoa jaettiin 2 euroa osakkeelta.

Kesko on muutenkin pitänyt huoltaan osingostaan, sillä se on maksanut osinkoa koko toimintansa ajan vuodesta 1940 lukuun ottamatta vuotta 1967. Yhtiön mukaan tuolloin tulosta painoi markan devalvointi.