1. yle.fi
  2. Uutiset

Bio Rex -elokuvateatterit on myyty Svenska Biolle

Suomalainen elokuvateatteriketju Bio Rex Cinemas on myyty ruotsalaiselle elokuva-alan toimijalle Svenska Biolle, joka oli jo entuudestaan osakkaana Porvoon elokuvateatterissa. Kauppaan kuuluvat lisäksi Bio Rexit Hämeenlinnassa, Kajaanissa ja Rovaniemellä.

elokuvat
Bio Rexin nettisivu
Biorex.fi

Elokuvateatteriketju Bio Rex Cinemas (siirryt toiseen palveluun) on myyty ruotsalaiselle Svenska Biolle (siirryt toiseen palveluun). Toiminta on siirtynyt uudelle omistajalle välittömästi.

Kaupassa Bio Rex -elokuvateatterit Hämeenlinnassa, Kajaanissa, Porvoossa ja Rovaniemellä siirtyvät uudelle omistajalle. Svenska Bio on ollut osakkaana ennen kauppaa osakkaana Porvoon elokuvateatterissa. Tilausnäytöksiä Bio Rex on järjestänyt Helsingissä.

Bio Rex Cinemasin toimitusjohtaja Aku Jaakkola kertoo Bio Rexien toiminnan jatkuvan kaupan jälkeen entisellään.

– Toiminnan supistamista ei ole nähtävissä, vaan päinvastoin tavoitteena on kehittää elokuvateatteritoimintaa Suomessa edelleen.

Bio Rexin toiminta on keskittynyt Suomessa keskisuuriin kaupunkeihin pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Svenska Bion toimintaperiaate on Jaakkolan mukaan ollut Ruotsissa sama.

– He ovat aloittaneet sen työn vain aiemmin, ja Svenska Biolla on elokuvateattereita Ruotsissa kolmisenkymmentä. Nyt Suomessa on se kokemus ja tietotaito käytettävissä myös Bio Rexien toiminnan kehittämiseen.

Toiminnan supistamista ei ole nähtävissä, vaan päinvastoin tavoitteena on kehittää elokuvateatteritoimintaa Suomessa.

Marko Röhr

Jaakkola kertoo, että uudet kohteet Bio Rexin perustamiseen Suomessa ovat mietinnässä.

– Ne ovat pitkiä prosesseja ja kuluu useita vuosia, kun suunnitellaan ja toteutetaan nykyaikaista elokuvateatteria. Yksi hyvä kehityssuunta on toimia keskisuurilla paikkakunnilla, joilla yhdessä muiden toimijoiden kanssa mahdollistetaan laadukas elokuvateatteritoiminta.

Jaakkola on työskennellyt Bio Rex Cinemasissa vuodesta 2007 alkaen, jolloin hän aloitti Hämeenlinnan teatterivastaavana. Toimitusjohtajaksi hän siirtyi varatoimitusjohtajan toimesta.

Mahtavat, mutta haastavat vuodet takana

Bio Rex Cinemasin toimitusjohtajana toiminut Marko Röhr kertoo, että vuodet elokuvateatteriyrittäjänä olivat mahtavia, mutta haastavia.

– Sain näiden vuosien aikana uuden näkökulman elokuvaan, ja tajusin, miten tärkeä kokonaisuus on. Ei vain elokuvien tekeminen ja niiden levittäminen, vaan myös niiden esittäminen – elokuvateatterissa kohdataan yleisö.

Elokuvatuottaja Marko Röhr.
Marko Röhr.Katja Oittinen / Yle Kainuu

– Oman elokuvatuottajan työn ohella se oli myös haastavaa, ja riskit olivat ajoittain isot. Investoimme elokuvateatteriketjuun valtavasti aikaa ja rahaa, mutta saimme jotain aikaiseksikin. Tavoitteena oli nopeuttaaelokuvateattereiden digitalisointia (siirryt toiseen palveluun), ja saada pienillekin paikkakunnille kunnon elokuvateattereita, Röhr sanoo.

Sain näiden vuosien aikana uuden näkökulman elokuvaan, ja tajusin, miten tärkeä kokonaisuus on.

Marko Röhr

– Koska Svenska Bio tekee samaa Ruotsissa, uskon, että kauppa hyödyttää elokuvan ystäviä sekä Suomessa että Ruotsissa.

Röhr kertoo hänen sekä Ilkka Matilan vuonna 1990 perustaman yhtiön, MRP Matila Röhr Productions Oy:n keskittyvän entistä tiukemmin elokuvien ja dokumenttien tekemiseen.

– Viime kesänä myimme tv-puolen tuotannon ja tanskalaisten osuus yhtiöstä siirtyi minulle. Työn alla on esimerkiksi Metsän tarina -dokumentin jatko-osa järvistä, ja kuvaamme ympäri Suomea vielä tänä ja ensi vuonna.

Lue seuraavaksi