Torstai on lapinpöllö Kallen karkkipäivä

Reilu vuosi sitten Tornion Kaakamossa henkilöautoon törmännyt lapinpöllö Kalle voi jo hyvin. Kovia kokenut pöllö on parannellut haavojaan Ranuan eläinpuistossa ja ruokahalukin on löytynyt tervehtymisen myötä.

Kotimaa
Kalle pöllö Ranualla
Kati Siponmaa / Yle

Vuoden 2012 joulun aatonaattona Tornion Kaakamossa elettiin jännittäviä hetkiä, kun lapinpöllö törmäsi suoraan henkilöauton kylkeen. Nuori pöllö oli ilmeisesti syöksymässä myyrän kimppuun eikä huomannut väliin tullutta henkilöautoa.

Tarina ei jäänyt tähän, vaan Kalle-pöllöksi ristitty lintu lähetettiin paranemaan Ranuan eläinpuistoon. Nyt Kalle voi hyvin ja ruoka maittaa. Kallellehan ehdittiin antaa nimi ennen kuin todettiin, että se onkin tyttö. Oli miten oli, tämä tyttöpöllö syö kuin miehet.

– Normaalisti lapinpöllöt syövät kuusi pientä tipua tai hiirtä päivässä, mutta Kalle kyllä vetää niitä hieman enemmän, ja sille saa kantaa jopa 8-9 kappaletta päivässä. Voihan olla, ettei se aina niitä kaikkia syö, vaan kantaa johonkin oksan rakoon. Onpahan sitten pahan päivän varalle, naurahtaa Ranuan eläinpuiston intendentti Mari Heikkilä.

Pöllöille tarjoillaan myös kanaa, mutta Heikkilä arvelee, että hiiret ovat pöllöjen suurinta herkkua.

– Lauantaina pöllöille annetaan kanankoipea tai rintapalaa, mutta torstai on varmaan se pöllöjen karkkipäivä, kun tarjolla on hiiriä. Ne ovat varmaan parempaa evästä pöllöille, Heikkilä hymyilee.

Myös ihmisten ilmoille

Tällä hetkellä Kalle on viettänyt aikaansa eläinpuiston hoivatiloissa, omassa häkissään, mutta tulevaisuudessa pöllö päässee tervehtimään myös puiston asiakkaita.

– Kalle näyttää sopeutuneen ihmisen läheisyyteen hyvin ja kun häkkejä vapautuu, se pääsee lentelemään myös asiakkaiden iloksi, Heikkilä sanoo.