Kännykkäpeukalo ja tablettikyttyrä – kosketusnäyttö toi entistä rankemmat rasitukset

Kosketusnäyttöisten laitteiden käytön yleistyminen aiheuttaa lisää rasitusta niska-hartiaseudulle. Tablettien ja älypuhelimien kanssa käsivarsi työskentelee enemmän ja sormet rasittuvat eri tavalla kuin hiirtä ja näppäimistöä käytettäessä. Fysioterapeutti uskoo, että ilmiön vaikutukset nähdään vasta muutaman vuoden päästä.

terveys
Nainen selaa tabletilla verkkosivuja niska kyyryssä.
Kosketusnäytön rullailu rasittaa sormia ja käsivartta.Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Kevyt ja pienikokoinen tablettitietokone houkuttelee käyttäjäänsä ottamaan laitteen mukaan sänkyyn, ruokapöydälle ja sohvalle. Sähköpostien lukeminen tai tv-sarjan jakson katselu mitä mielikuvituksellisimmissa asennoissa tuntuu kuitenkin pian niskassa ja hartioissa – etenkin, jos takana on muutenkin vähän liikkumista sisältävä työpäivä.

Tällaisessa kehon kuormittumisessa ei sinänsä ole mitään uutta.

- Kosketusnäyttöiset laitteet poikkeavat työliikkeiltään ja käytöltään muista, mutta ongelmien syyt ovat kutakuinkin samat: huono työasento ja pitkät rupeamat, summaa ergonomian opettaja Susanna Järvelin-Pasanen Itä-Suomen yliopistosta.

Tehokkain lääke tablettikumaran aiheuttamiin vaivoihin on välttää ylävartalon liikaa kuormittumista, eli pitää riittävästi taukoja kosketusnäyttölaitteella työskentelystä. Kehoa täytyisi muutenkin muistaa huoltaa.

- Ihmisen pitää huolehtia itsestään niin, että tuki- ja liikuntaelimistö sietää rasitusta, Järvelin-Pasanen toteaa.

Älypuhelin ja tabletti kuuluvat monen arkeen niin tiiviisti, että niiden käyttöön soisi löytyvän kehon kannalta vähemmän rasittavia asentoja. Järvelin-Pasasen mukaan tärkeintä on, että kehon kuormitus on tasainen eli ihminen ei työskentele kumarassa.

Nämä laitteet ovat tulleet jäädäkseen. Pitää vain löytää keinoja miten sitä käyttöä säännöstellään.

Susanna Järvelin-Pasanen

- Jos ajatellaan ihmisen ryhtiä, keskiasento on aina optimi. Hyvä, tuettu, ryhdikäs istuma-asento varmaan pelittää kosketusnäyttöjenkin käytössä yhtä lailla kuin pöytäkoneen ääressä.

Pienehkön laitteen käyttäminen voi rasittaa vartalon lisäksi myös silmiä. Tihrustaminen ei aina välttämättä johdu huonosta näöstä ja myös lapset tapaavat katsoa tabletteja läheltä. Toisaalta lähelle näkeminen vaikeutuu iän karttuessa, minkä takia käyttäjä voi tulla kurottaneeksi päätään lähemmäksi laitetta.

"Näkyy muutaman vuoden päästä"

Hiiren avulla käytettävästä tietokoneesta tabletti tai kosketusnäyttöinen älypuhelin poikkeavat lähinnä siinä, että niitä käyttäessä käsivarsi työskentelee hieman enemmän ja sormet rasittuvat eri tavalla. Lääkärilehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi viime keväänä, että erään lääkärin vastaanotolle oli tullut potilaita, joiden peukaloiden tyvinivelet olivat rasittuneet kännykän räpläämisestä.

Fysioterapeutti Jaakko Marjokorpi Kuopion OMT-Keskuksesta ei ole kohdannut peukalovaivaisia eikä muitakaan kosketusnäytöistä kipeytyneitä, mutta käyttöasennot ovat tulleet esiin keskusteluissa asiakkaiden kanssa. Fysioterapeutti on itsekin vielä melko tuore kosketusnäyttöisen älypuhelimen käyttäjä.

- Olen kyllä miettinyt, miten se muuttaa käden hienomotoriikkaa ja toimintaa, Marjokorpi kertoo.

Hän uskoo, että kosketusnäyttöjen yleistymisen vaikutukset alkavat näkyä muutaman vuoden päästä. Yliopisto-opettaja Susanna Järvelin-Pasasen mukaan kosketusnäytön käytöstä onkin vielä verrattain vähän tutkimusta. Jokainen voi kuitenkin ehkäistä pahempia vaivoja kiinnittämällä asiaan huomiota.

- Nämä laitteet ovat tulleet jäädäkseen. Pitää vain löytää keinoja miten sitä käyttöä säännöstellään, Järvelin-Pasanen toteaa.