Petobongarit metsästäjien riesana – "Osalta puuttuu itsesuojeluvaisto"

Petobongarit häiritsevät metsästäjien suurpetojen jäljitystä. Paikalle, jossa petoeläin on nähty saattaa tulla jopa yli satapäinen yleisö. Uhkarohkeiden bongareiden vuoksi jahti saatetaan jopa näennäisesti lopettaa.

Vapaaehtoisen suurriistavirka-avussa olevan henkilön tunnistaa keltaisesta liivistä. Kuva: Sari Törmikoski / Yle

Petobongarit hankaloittavat suurriistavirka-apua tekevien työtä. Osa ihmisistä lähtee katsomaan esimerkiksi karhuja ja susia, kun he kuulevat niiden liikkuvan lähialueella. Joensuun seudun riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-apu-yhteyshenkilö Matti Urjanheimo muistelee tapauksia hämmentyneenä.

- Takavuosina radiossa kerrottiin Jaamankankaalla liikkuvan karhuemon kahden pennun kanssa. Kun minä tulin paikalle, oli siellä jo kymmenen henkilöä kameroiden kanssa.

Metsästäjät hätyyttelevät asutuksen lähistöllä liikkuvia suurpetoja kauemmas tai jäljittävät loukkaantunutta eläintä. Petobongareita saattaa ilmestyä jäljestyspaikoille sankoin joukoin.

- Vuosia sitten Lieksassa jäljitettiin karhua. Paikalla oli yli satapäinen yleisö. Etsintää ei voitu tehdä, joten jäljestäjät lähtivät pois. Myös yleisö lähti silloin pois. Sitten jäljestäjät pääsivät takaisin hommiin.

Vuosia sitten Lieksassa jäljitettiin karhua. Paikalla oli yli satapäinen yleisö.

Matti Urjanheimo

Toisinaan petohavaintoja ei kerrota suurelle yleisölle nimenomaan sen vuoksi, etteivät ihmiset lähtisi etsimään petoja. Esimerkiksi Joensuun Iiksenvaaralla on liikkunut jo useiden kuukausien ajan susi, mutta asiasta ei ole tiedotettu.

- Paikalle saattaa mennä ylimääräisiä kulkijoita ja seurata sutta. Ahdistettuna eläin voi käydä päälle, Urjanheimo harmittelee petobongareiden tietämätöntä toimintaa.

Uteliaisuutta ja uhkarohkeutta

Esimerkiksi karhu on haavoittuneena vaarallinen. Urjanheimo epäilee uteliaisuuden tuovan petobongareita paikalle.

- Osalta puuttuu itsesuojeluvaisto. Varmaankin osa haluaa nähdä harvinaisen eläimen, voi sitten kehua nähneensä luonnossa suden tai karhun.

SRVA:n metsästäjät jäljestävät esimerkiksi liikenneonnettomuuksissa loukkaantuneita hirviä. Metsästäjät lopettavat voivat myös loukkaantuneen eläimen. SRVA tarvitsee aina toimiinsa poliisin luvan.