1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Googlen massiiviselle proomulle häätö

It-yhtiön kerrostalon kokoisen proomun tarkoitusperät ovat olleet arvoitukselliset. San Franciscon viranomaiset ovat saaneet maisemanhallitsijasta lukuisia valituksia.

talous
Googlen rakenteilla oleva proomu San Franciscon satamassa Treasure Islandilla.
Googlen rakenteilla oleva proomu San Franciscon satamassa Treasure Islandilla marraskuussa 2013.Peter DaSilva / EPA

Hakukoneyhtiö Googlen salaperäinen rakennustyömaa on kiehtonut Yhdysvalloissa kahdella rannikolla – ja suututtanutkin joitakuita.

Järkälemäinen rakennushanke on joutunut San Franciscossa vaikeuksiin, kun kaupunginlahdella jököttävästä nelikerroksisesta proomusta on tullut viranomaisille useita valituksia viime keväästä lukien. Jättiläisproomu seisoo näkyvällä paikalla Treasure Islandin keinosaarella.

Google ei ole itse kertonut, mistä proomussa on kyse. Satamalle viime syksynä jätetyistä asiakirjoista käy kuitenkin ilmi, että Google suunnittelee merelle teknologiateemaista oppimis- ja vierailukeskusta, joka kulkisi paikasta toiseen. Julkisuudessa oli arvailtu, että kelluva rakennushanke olisi jonkinlainen festivaalialus tai kauppa, joka keskittyisi yhtiön eriskummallisiin Google Glass -älylaseihin.

Nyt San Franciscon viranomaiset ovat päättäneet häätää proomun sijoiltaan vedoten puutteellisiin lupiin. Tämä saattaa jäädyttää rakennustyöt talven yli.

– Mitään lupaa ei ole annettu kenellekään tai minkäänlaiselle toiminnalle satamalaiturissa tai sen viereisellä rannalla, sanoo San Franciscon lahden suojeluneuvoston johtaja Larry Goldzband sanomalehti San Francisco Chronicle (siirryt toiseen palveluun)lle.

Asukkaiden hermoja kiristää

Uutistoimisto AP:n mukaan Google voi käytännössä siirtää proomun toisaalle, luvalliselle rakennusalueelle San Franciscon lahdella. Googlella on tiettävästi samankaltainen rakennushanke Yhdysvaltain itärannikolla.

San Francisco Chronicle -lehden haastattelema ympäristöaktivisti Jason Flanders oli viranomaisten häätöpäätöksestä hyvillään.

– On välttämätöntä, että niin pienet kuin suuretkin yritykset läpäisevät ympäristövaatimukset käyttäessään lahtea, hän sanoo.

Hiljattain San Francisco alkoi veloittaa Googlea sen omista työpaikkakuljetuksista Piilaaksoon aina pysäkkipysähdystä kohden. Asukkaat olivat hermostuneet siitä, että yksityiset työmatkabussit tukkivat julkisen liikenteen pysäkit, kertoo San Francisco Chronicle.

Google on tunnettu maailman suosituimman hakukonepalvelunsa lisäksi kunnianhimoisista teknologiahankkeista. Yhtiö on muun muassa kehitellyt itsestään suunnistavaa henkilöautoa.

Juttua muokattu kello 14.00: korjattu Google Glass -älylasien tuotenimi.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi