Koe uusi yle.fi

Suomalaisen osuustoiminnan uranuurtajaa juhlitaan Kajaanissa

Hannes Gebhardin muistolaatta paljastettiin tiistaina Kajaanin Raatihuoneentorilla. Kemijärvellä syntynyt, mutta nuoruutensa Kajaanissa viettäneen yhteiskunnallisen vaikuttajan syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta.

osuusliikkeet
muistolaatta, Gebhard, osuustoiminta
Osuustoimintamies Hannes Gebhardin muistolaatta KajaanissaKalle Heikkinen / Yle

Osuustoimintamallin Gebhard toi Euroopasta 1800-luvun lopulla. Osuustoimintapioneerin ajatukset ovat tänäkin päivänä ajankohtaisia, kertoo professori Iiro Jussila Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

- Osuustoimintahan on lähtenyt liikkeelle olosuhteista, joissa ihmisillä ei ole välttämättä muuten ole mahdollisuuksia rakentaa tulevaisuutta. On täytynyt ottaa ohjat omiin käsiin. Pääomaa on kenties ollut vähän. Eli sen yhteistoiminnan kautta syntyvä hyvä on ollut hyvin tärkeää.

Suomi on yksi maailman osuustoiminnallisimmista maista, sanoo osuustoimintaa tutkinut professori Jussila.

- Ajankohta on erittäin otollinen osuustoiminnalle. Yhteiskunnalliset tarpeet ja ennenkaikkea koulujärjestelmä tarjoavat potentiaalia osaamiskeskeisen yritysmuodon nousulle. Suhteutettuna väkilukuun menestyviä osuuskuntia on lukumääräisesti paljon ja niissä on jäsenyyksiä runsaasti.

Mikäli Jussilan mukaan maassamme oivallettaisiin mahdollisuuksien kautta eteenpäin meneminen, ennakointi ja ihmisten osallistaminen, niin tulevaisuus tulee olemaan entistä osuustoiminnallisempi.

Puhelinosuuskunta, osuusmeijeri, osuuskauppa ovat tuttuja osuuskuntia, jotka ovat jäsentensä yhteisesti omistamia yrityksiä.

- Osuustoiminnassa kaiken ydin on siinä, että samanlaisen palveluintressin omaavat ihmiset tulevat yhteen. Yhteistoiminnassa ja vapaaehtoisesti he lähtevät sitten omin toimin rakentamaan itselleen lisäarvoa ja parempaa huomista, Jussila selventää osuustoimintaa.