Portugali paikkaa pankkikriisin menetyksiä myymällä ainutlaatuisen taidekokoelman

Kymmenien Joan Mirón töiden odotetaan tuottavan kymmeniä miljoonia euroja, mutta kaatuneen pankin aiheuttamista kustannuksista se on vain pieni osa. Oppositio on vienyt kaupat oikeuteen.

Ulkomaat

Portugalin valtio pyrkii paikkaamaan taidekaupoilla menetyksiä, jotka se kärsi joutuessaan ottamaan vastuulleen Banco Portugueses de Negocios -pankin kuusi vuotta sitten.

Tiistaina alkavassa kaksipäiväisessä huutokaupassa myydään 85 espanjalaisen surrealistin Joan Mirón teosta. Ne kuuluivat pankin taidekokoelmaan, josta tuli valtion omaisuutta, kun pankki kansallistettiin.

Teokset, joiden joukossa on töitä Mirón uran kaikilta seitsemältä vuosikymmeneltä, ovat yksi vaikuttavimmista Miró-kokoelmista, joka on koskaan ollut myynnissä, arvioi huutokauppakamari.

Huutokauppa on herättänyt myös vastustusta ja vaatimuksen, että ainutlaatuinen kokoelma pantaisiin näytteille myymisen sijasta. Sosialistinen oppositiopuolue on vienyt asian oikeuteen, joka yhä pohtii ratkaisuaan, vaikka huutokaupan ilmoitettuun alkamiseen on vain tunteja. Sosialistit katsovat, että kauppa rikkoo lakia, joka rajoittaa kulttuuriaarteiden myyntiä ulkomaille.

Maksettavaa jäi 3,4 miljardia

Hallituksen mukaan Mirón töistä saatavat miljoonat ovat välttämättömiä Portugalin säästöohjelman kurittamalle taloudelle.

Christien huutokauppakamarin mukaan kalleimmasta työstä, Nainen ja linnut -maalauksesta vuodelta 1968, on odotettavissa 5–8,5 miljoonaa euroa. Kokonaissummaksi Christie arvioi 36 miljoonaa euroa.

BPN-pankin aiheuttamaan velkaan sillä syntyy vain lommo: pankin romahdus maksoi ainakin 3,4 miljardia euroa. Romahduksen syistä – mahdollisista korruptiosta, petoksista ja huonosta hallinnosta – on käyty oikeutta 15:tä ihmistä vastaan kolmen vuoden ajan.

Lähteet: AP