Eläkeläinen voi saada ansionmenetyskorvauksia luottamustoimesta

Yllättävän moni eläkeläinen nostaa ansionmenetyskorvauksia luottamushenkilön toimestaan. Korvauksen saa jos eläkkeellä ollessaan toimii yrittäjänä ja luovuttaa kunnalle riittävät selvitykset verottajalta tai kirjanpitäjältä. Minimikorvauksen eli 15 euroa tunnilta saa kuitenkin pelkällä kirjallisella vakuutuksella ansionmenetyksestä.

luottamushenkilöt
Rovaniemen uusi kaupunginvaltuusto 2013
Rovaniemen kaupunginvaltuusto koollaTimo Törmänen / Rovaniemen kaupunki

Luottamushenkilöt joutuvat usein osallistumaan erilaisiin kokouksiin työaikana, joten kuntalain mukaan heille maksetaan korvausta tulonmenetyksistä. Valtuustot päättävät korvauksien suuruudesta. Rovaniemellä tuntikorvaus vaihtelee 15 - 30 euron välillä. Perusteluita ei kysytä, jos hakee 15:sta euron suuruista korvausta, kertoo Rovaniemen kaupunginsihteeri Kaisa Laitinen.

- Periaate on se, että henkilö itse vakuuttaa ansionmenetyksen kirjallisella hakemuksella. Luottamushenkilönä heillä on näihin korvauksiin oikeus ja meilläkin on luottamus heihin. Luottamushenkilöt näyttävät myös seuraavan toistensa tekemisiä.

Väärinkäytökset harvinaisia

Korkeammista summista edellytetään tarkempaa selvitystä. Esimerkiksi free-lancer toimittajan pitää osoittaa, että suunniteltu keikka osuu juuri samaan ajankohtaan, kuin luottamustehtävän hoitamainen. On erittäin harvinaista, että luottamushenkilö nostaa ansionmenetyskorvauksia ilman perusteita. Rovaniemen kaupunginsihteeri Kaisa Laitinen muistaa uraltaan yhden tapauksen.

- Jos luottamushenkilö nostaa korvauksia aiheettomasti asia voidaan viedä käräjäoikeuteen. Väärin perustein saadut rahat pitää palauttaa ja henkilö voidaan tuomita sakkoihin.