1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suurjännitelinjat

Ilmajohdot vaihtuvat maakaapeliin

Sähköyhtiöt siirtävät sähkölinjojaan yhä enenevässä määrin maahan. Esimerkiksi Vaasan Sähköverkko tekee parhaillaan mittavaa maakaapelointia Gerbyn asuinalueen tuntumassa.

Suurjännitelinjat
Maakaapelia kaivetaan maahan Vaasan Gerbyssä.
Maakaapelia kaivetaan maahan Vaasan Gerbyssä.Merja Siirilä /Yle

Vaasan Sähköverkko vetää Gerby-Västervik -alueelle yhteensä kymmenen kilometriä kaapelia. Valmiina työt ovat todennäköisesti jo maaliskuussa ja silloin nelisen tuhatta taloutta saa sähkönsä maakaapeleiden kautta. Ilmajohtojen vaihtaminen maakaapeliin on saanut vauhtia ylimääräisistä kannustimista, kertoo Vaasan Sähköverkko oy:n toimitusjohtaja Juha Rintamäki.

- Aiemmin oli sellainen periaate, että yritetään aina käyttää verkon rakennetta sen käyttöikänsä loppuun asti. Uusi malli antaa mahdollisuuden siihen, että voidaan näitä verkonosia, joilla olisi vielä käyttöikää jäljellä, kannattavasti kaivaa maahan, sanoo Rintamäki.

Sähkökatkoista aiheutuneet korvaukset nousseet

Oman kannustimensa on tuonut myös sähkökatkoista aiheutuneiden korvausten selkeä kasvu. Tosin Vaasan Sähköverkon alueella myrskyjen aiheuttamat ongelmat eivät ole olleet niin valtavia kuin esimerkiksi Varsinais-Suomessa.

- Yhteiskuntakin on muuttunut, että vaatimukset sähkäönsaannin varmuudelle ovat nykyään toisenlaiset kuin aiempina vuosikymmeninä, sanoo Rintamäki.

Maakaapelityömaa Vaasan Gerbyn metsässä.
Maakaapelityömaa Vaasan Gerbyn metsässä.Merja Siirilä/Yle

Sähkömarkkinalaissa edellytetään esimerkiksi, että asemakaava-alueella ei saa tulla yli kuuden tunnin sähkönjakelun keskeytystä.

Isoja investointeja edessä lisää

Vaasan Sähköverkolle Gerbyn maakaapelointi on mittava hanke, mutta myöhemmin tänä vuonna käynnistyy yhtiössä toinenkin iso hanke. Lupa lähteä rakentamaan Gerby-Alskat -alueelle 110kW -voimalinjaa heltisi viime vuonna. Töihin päästään käsiksi Rintamäen mukaan aikaisintaan syksyllä.

Vaasan Sähköverkon investointitaso on tänä vuonna 15 prosenttia korkeampi kuin aiempina vuosina. Tälle vuodelle verkonrakentamiseen on budjetoitu noin yhdeksän miljoonaa euroa. Tästä määrästä kaksi suurinta hanketta vievät viidenneksen. Näiden lisäksi yhtiö rakentaa myös uusille asuinalueille verkkoa.

Lue seuraavaksi