Kemin kaupunginteatteri nousi tuhkasta - kantaesitys avaa kevätkauden

Kulttuurikeskuksen joulukuisen tulipalon jälkeen Kemin kaupunginteatterin ensimmäinen ensi-ilta nähdään Sipi-näyttämöllä. Esko-Pekka Tiitisen kolme vuotta sitten ilmestynyt romaani on ohjaaja Kimmo Hirvenmäen käsittelyssä taipunut Marketta Airon esittämäksi monologiksi.

Kotimaa
Näyttelijä Marketta Airo ja ohjaaja Kimmo Hirvenmäki
Kati Siponmaa / Yle

Anjan lähes erinomaisen elämä on Esko-Pekka Tiitisen vuonna 2011 ilmestynyt romaani. Ohjaaja Kimmo Hirvenmäki luki kirjan suht' tuoreeltaan ja mietti, että tilaisuuden tullen se täytyisi toteuttaa Kemin kaupunginteatterissa.

– Siinä se minun yöpöydällä odotteli sopivaa saumaa siitä asti, kun sen luin. Ajattelin heti, että tämä on selkeästi Markelle. Ja yllättäen sauma tuli sen tulipalon myötä, kun ohjelmisto meni uusiksi, Hirvenmäki kertoo.

– Esko-Pekka Tiitiseltä tuli lupa näytelmän tekemiseen vähän ennen joulua ja siinä oli sitten joulusta uuteen vuoteen aikaa dramatisoida, mutta minä-muotoon kirjoitettu kirja oli aika helppo käsitellä, Hirvenmäki jatkaa.

Näyttelijä Marketta Airo on Hirvenmäen mukaan ottanut haltuun hienosti paitsi valtavan tekstimäärän, myös Pohjois-Karjalan murteen.

Marketta Airo Anjana
Monologia on urakoitu Airon mukaan tiukalla aikataululla. - Heti aamukahvilla on plari edessä ja iltateellä viimeisenä on plari edessä, Airo kuvailee metodiaan.Kati Siponmaa / Yle

– Olen itse Savosta kotoisin, joten tämmöinen itämurre on verenkäynnissä. Ja Joensuusta kotoisin oleva ohjaaja-Kimmo on ollut välillä vähän kielipoliisina, Airo hymyilee.

Kulttuurikeskuksen joulukuisen tulipalon jälkeen ensi-iltansa saava monologi avaa Kemin kaupunginteatterin kevätkauden helmikuun toisena lauantaina. Teatteriin tulijan ei tarvitse Hirvenmäen mukaan huolehtia palon jälkitöiden jatkumisesta johtuvista muutoksista sisääntulossa.

– Päällystakit jätetään narikkaan kuten ennenkin ja sisään tänne studioon tullaan teatteriravintolan kautta eikä lämpiön läpi. Mutta ihan varmasti kaikki löytävät perille, sanoo Hirvenmäki teatterin studiossa, joka nykyisin Sipi-näyttämönä tunnetaan.