Hyppää sisältöön

Onnellisimmat turkulaiset asuvat meren äärellä

Kaupungin julkaiseman tutkimuksen mukaan turkulaiset ovat keskimäärin onnellisia. Onnellisuudessa on kuitenkin suuria alueellisia eroja.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Onnellinen turkulainen asuu Varissuolla tai Lausteella. Hän elää todennäköisesti parisuhteessa, saa osakseen paljon lähimmäisenrakkautta, pitää työstään ja tuntee olevansa terve.

Onnellinen turkulainen luottaa eri instituutioihin, kuten paikalliseen päätöksentekoon, ja hän osallistuu aktiivisesti kolmannen sektorin toimintaan.

Tämä käy ilmi Turun kaupungin julkaisemasta tutkimuksesta, jonka mukaan onnellisuutta pidetään parhaana koetun hyvinvoinnin mittarina.

Tutkimuksen kirjoittanut valtiotieteiden tohtori Arttu Saarinen Turun yliopiston sosiaalitieteiden laitokselta kertoo, että turkulaiset ovat keskimäärin onnellisia. Onnellisuudessa on kuitenkin suuria alueellisia eroja.

- Kiinnostava poikkeus on Varissuo-Lausteen alue. Siellä asukkaat ovat keskimäärin useammin onnellisempia kuin koko Turussa, vaikka alueella ei monilla muilla mittareilla tarkasteltuna mene hyvin, Saarinen sanoo.

- Jos katsotaan alueittain niin onnellisimmat turkulaiset asuvat meren läheisyydessä eli Hirvensalo-Kakskerrassa ja Skanssi-Uittamolla, Saarinen täydentää.

Yhteisöllisyys lisää onnellisuutta

Varissuo-Lausteella onnellisuutta selittävät koettu terveydentila, siviilisääty ja tyytyväisyys naapureihin. Erityisesti hyvät naapurit lisäävät onnellisuutta.

Saarinen uskoo, että tämä johtuu alueen monista yhteisöllisyyteen liittyvistä projekteista, jotka ovat lisänneet naapureiden välistä kanssakäyntiä ja keskinäistä luottamusta.

Turkulaisten onnellisuutta voisi Saarisen mielestä lisätä panostamalla yhteisöllisyyteen niillä alueilla, joissa onnellisia on keskimääräistä vähemmän. Lisäksi turkulaisten poikkeuksellisen huonoa luottamusta paikalliseen päätöksentekoon tulee vahvistaa erilaisin osallistuvan demokratian keinoin.

Onnellisuustutkimuksen aineistona on käytetty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Alueellinen terveys- ja hyvinvointi -kyselyä vuodelta 2010. Kyselyyn osallistui yli 4 000 turkulaista.

Otsikko muutettu ja yksi sitaatti lisätty klo 15.43. Tutkija tarkentaa, että kaikkein onnellisimmat turkulaiset asuvat Hirvensalo-Kakskerrassa ja Skanssi-Uittamolla. Alkuperäinen otsikko oli Turkulainen, oletko onneton? - Muuta Varissuolle tai Lausteelle.

.
.