Asiantuntija: "Microsoft on aina pystynyt muuttumaan" – älypuhelimet kohtalonkysymys

Microsoftin pilvipalveluja johtanut Satya Nadella on valittu yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi. Häneltä odotetaan yhtiön uudistamista ja Nokian integroimista osaksi yhtiötä. Suomalainen asiantuntija pitää älypuhelinpuolta yhtiön kohtalonkysymyksenä.

Kotimaa
Petteri Järvinen.
Petteri Järvinen. Yle

Microsoftin tarina tietoteknologiateollisuudessa on ainutlaatuinen, huomauttaa tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen. Yhtiö perustettiin vuonna 1975, ja sillä on takanaan pitkä kaari it-alalla. Yleensä yhtiöt ostetaan tai ne kuihtuvat siinä ajassa.

– Microsoft on aina pystynyt muuttumaan ja sopeutumaan. Se on vienyt aikaa ja vaatinut rahaa, mutta se on onnistunut. Älypuhelinpuoli vaikuttaa vaikealta, ja tulokset siellä ovat olleet laihoja.

Järvinen pitääkin älypuhelimia Microsoftin kohtalonkysymyksenä.

– Älypuhelin- ja tablettipuoli on saatava lentoon tavalla tai toisella. Siitä Nokian ostokin kertoo. Microsoft on valmis käyttämään miljardeja. Rahasta sillä ei ole pulaa.

Microsoft teki ennätyksellisen tuloksen vuoden 2013 viimeisellä neljänneksellä. Nettotulo nousi yli kuuteen miljardiin dollariin eli reiluun 4,4 miljardiin euroon.

Järvisen mukaan on vaikea nimetä mitään yhtä ominaisuutta, millä älypuhelimet saataisiin nousuun. Hän uskoo, että Microsoftin on sidottava älypuhelimet saumattomaksi osaksi yrityksen yleistä tietotekniikkaa: toimistosovellutuksia, tiedonjakoalustoja ja muita palveluja.

– Jos se ei tällä onnistu, niin millä sitten, Järvinen pohtii.