Talvimyrsky piinaa taas Yhdysvalloissa - polttoainevarastot jo vähissä

"Talvi näyttää juuttuneen paikoilleen eikä halua väistyä minnekään."

Yhdysvalloissa on saatu lunta tänä talvena runsain määrin. Kuva: Tom Mihalek / EPA

Ankara talvimyrsky on liikkeellä Yhdysvaltain Keskilännen ja koillisosien yli tuoden mukanaan jopa 30 senttiä lunta, jäätäviä sateita ja räntää, maan kansallinen sääpalvelu varoittaa. Uutiskanava CNN arvioi (siirryt toiseen palveluun), että sääpalvelun antama myrskyvaroitus koskee jopa 120:aa miljoonaa ihmistä.

Kansasiin on jo julistettu hätätila myrskyn vuoksi ja asukkaita on kehotettu pysymään sisätiloissa. Itärannikolla Rhode Islandin osavaltion pääkaupungin Providencen koulut on päätetty pitää kiinni keskiviikkona.

Myrskyrintaman perässä hyytävän kylmän arktisen ilmamassan odotetaan valuvan aina Yhdysvaltain keskiosiin asti. Sääpalvelun ennusteen mukaan vain Yhdysvaltain lounaisimmat osat säästyvät kylmyydeltä.

- Talvi näyttää juuttuneen paikoilleen eikä halua väistyä minnekään, kuvailee meteorologi Greg Carbin tilannetta.

Edellinen myrsky riepotteli Yhdysvaltain koillisosia vasta maanantaina, ja sää on muutenkin ollut Pohjois-Amerikassa epätavallisen kylmää tänä talvena.

Paukkupakkasten vuoksi propaanivarastot alkavat olla jo vaarallisen vähissä. Propaania käytetään Yhdysvalloissa yleisesti kotien ja karjasuojien lämmittämiseen. Seitsemän Keskilännen osavaltiota on jo pyytänyt presidentti Barack Obamalta apua tilanteeseen.

Seuraavaa myrskyä odotetaan jo ensi viikon alussa.