1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. media

KHO muutti asiakaslehtien verolinjaa - seurakunta uusii tarjouskilpailun

Rovaniemen evankelis-luterilainen seurakunta joutuu uusimaan tarjouskilpailun, jolla haettiin tiedotuslehden kustantajaa. Päätöksen taustalla on Korkeimman hallinto-oikeuden tuore päätös siitä, että asiakaslehtien julkaisijan ja kustantajan väliseen sopimukseen sovelletaankin yleistä arvonlisäveroa.

Kuva: YLE

Rovaniemen evankelis-luterilaisen seurakunnan kirkkoneuvosto päätti tiistaina keskeyttää tarjouskilpailun Pääsky-lehden kustantamisesta ja aloittaa uuden.

Korkein hallinto-oikeus päätti viime vuoden lopussa, että asiakaslehtien julkaisijan ja kustantajan väliseen sopimukseen perustuvasta kaupasta peritään tilauslehdille asetetun 10 prosentin arvonlisäveron sijaan yleistä ALV:tä eli 24 prosenttia. Tätä ei ollut huomioitu seurakunnan ensimmäisessä tarjouspyynnössä.

Lisäksi kirkkoneuvosto perustelee päätöstään sillä, että lehtien jakeluyhtiöt ovat muuttaneet tarjontaansa voimakkaasti vuodenvaihteessa, mikä haluttiin myös ottaa huomioon uudessa tarjouspyynnössä.

Seurakunta sai ensimmäisellä kierroksella kaksi tarjousta. Yhden teki Pääsky-lehden nykyiset kustantajat eli Privat-Medi Oy yhdessä Suomalainen Lehtipaino Oy:n kanssa. Toisen tarjouksen oli jättänyt Kotimaa Oy.