Karhun kansa saa vihkiä pareja, nimetä lapsia ja järjestää hautajaisia – millaisia ajatuksia uskonnollisen kirjon kasvu herättää?

Karhun kansa on ensimmäinen uuspakanallinen yhteisö, joka on saanut virallisen aseman uskonnollisena yhdyskuntana. Kerro, millaisia ajatuksia uutinen sinussa herättää.

Kotimaa
Ukonkirveen mallinen kaulakoru.
Karhun kansa -yhdyskunta kunnioittaa luontoa ja omaa sukua. Yksi heidän käyttämistään tunnuksista on ukonkirveen mallinen kaulakoru.Yle

Karhun kansa on muutaman kymmenen ihmisen yhteisö, joka pitää luontoa pyhänä ja taivaallista alkuperää olevaa karhua ihmisen kantavanhempana.

Karhun kansa sai virallisen uskonnollisen yhdyskunnan aseman ja saa nyt samanlaiset juridiset oikeudet kuin muillakin yhdyskunnilla, vaikkapa luterilaisilla tai ortodokseilla on. Suomenuskoisella Karhun kansalla on oikeus vihkiä pariskuntia, antaa nimiä lapsille ja järjestää hautajaisia omien rituaaliensa mukaisesti.

Karhun kansan lisäksi virallisiksi uskonnollisiksi yhdyskunniksi kirjattiin viime vuonna kymmenen muuta yhteisöä.

Tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg Kirkon tutkimuskeskuksesta pitää Karhun kansan virallistamista merkittävänä.

- Se on sillä tavalla merkittävää, että Karhun kansa -yhteisö on ensimmäinen uskonnollinen yhdyskunta, joka sijoittuu uuspakanallisten yhteisöjen kenttään. Siinä mielessä se omalta osaltaan kuvastaa sitä uskonnollisuuden kirjon kasvua, mikä on viime vuosina selvästi lisääntynyt, arvioi Sohlberg.

Kerro artikkelin alla, millaisia ajatuksia uudet uskonnolliset yhteisöt sinussa herättävät. Mistä arvelet uskonnollisen tarjonnan määrän lisääntymisen johtuvan? Olisitko valmis esimerkiksi liittymään Karhun kansan jäseneksi?