Vantaan Mäkinen selvittelee saunasotkujaan kaupungin johdolle tänään

Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Kokoomuksen Tapani Mäkinen on luvannut antaa keskiviikkona yksityiskohtaisen selvityksensä kaupunginjohdolle liittyen hyvä veli -epäilyihin. Mäkisen epäillään järjestelleen ystävälleen hallituksen puheenjohtajan paikan Vantaan Energian hallitukseen.

Kotimaa
Tapani Mäkinen
Mikko Stig / Lehtikuva

Kokoomuksen kansanedustaja ja Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen on MTV Uutisten tietojen mukaan järjestellyt ystävälleen hallituksen puheenjohtajan paikan Vantaan Energian hallitukseen.

Mäkisen liikemiestuttava, Takuusähkön toinen omistaja Tommi Valtonen, oli tehnyt aiemmin ilmaiseksi sähkötöitä useiden tuhansien eurojen edestä tämän saunatyömaalla kesällä 2008. Sähköyhtiö myös urakoi Vantaan kaupungille vuosittain satojentuhansien eurojen edestä.

Väitteissä on asioita, jotka eivät ole minun vaikutusvallassani.

Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Kokoomuksen Tapani Mäkinen

Tapani Mäkinen painottaa Yle Uutisille, ettei esitetyille hyvä veli -väitteille ole perusteita.

- Kaikilta Vantaan Kokoomuksen jäseniltä tiedustellaan mitä tehtäviä he ovat kiinnostuneet vaalien jälkeen saamaan ja siinä yhteydessä Tommi Valtonen on vastannut, että hän on kiinnostunut Vantaan Energiasta, Tapani Mäkinen kertoo.

Mäkisen mukaan päätöksenteko asiassa on edennyt sääntöjen mukaisesti. Vantaan Kokoomuksessa nelihenkinen työryhmä on valmistellut pohjaesityksen, eikä hän ole ollut työryhmän jäsen. Pohjaesityksen perusteella valtuustoryhmä on vahvistanut päätöksen ja tässä vaiheessa Mäkinen on ollut päätöksenteossa mukana. MTV Uutisten tietojen mukaan kyse oli kuitenkin "Mäkisen sanelemasta asiasta."

Saunaurakan lupa-asiat retuperällä

Samassa yhteydessä on myös käynyt ilmi, että Tapani Mäkisen saunaurakan luvat ovat olleet puutteelliset. Saunalta puuttuu käyttöönottolupa ja myös rakennuslupa on umpeutunut.

Täytyy laittaa saunarakentamiseen liittyvät asiat kuntoon.

Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Kokoomuksen Tapani Mäkinen

- Se kävi ilmi nyt ja vastaavan mestarin kanssa olemme todenneet, että asia pitää saada kuntoon. Jatkolupa on nyt itse asiassa myönnetty ja täytyy laittaa saunan rakentamiseen liittyvät asiat kuntoon, Mäkinen selvittää.

Mäkisen mukaan sähköurakointi saunatyömaalla on tehty talkoohengessä. Hän sanoo, että tapauksessa ystävät ovat vastavuoroisesti auttaneet toisiaan ja tässä tapauksessa Valtonen on ollut apuna saunan rakentamisessa.

Kaupunginjohtaja odottaa selvitystä sotkuihin

Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen odottaa Mäkiseltä selvitystä tapauksesta.

- Keskiviikkona selvitän osaltani kaikki asiat yksityiskohtaisesti. Mitkä asiat ovat olleet vaikutusvallassani ja mitkä eivät, Tapani Mäkinen lupaa.

Keskiviikkona selvitän osaltani kaikki asiat yksityiskohtaisesti.

Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Kokoomuksen Tapani Mäkinen

Mäkinen ei arvioi miten kohu vaikuttaa asemaansa Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

- Nämä ovat asioita, jotka eivät ole olleet päätösvallassani, enkä ole niihin pystynyt vaikuttamaan. En ole vaikuttanut hankintalain mukaisiin urakoihin Takuusähkön ja Vantaan kaupungin välillä. Urakkasopimukset on tehty ennen kuin tutustuin Tommi Valtoseen, Mäkinen vakuuttaa.

_Täsmennys 5.2.2014 kello 15.24: Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenosen mukaan Vantaan johto saa selvityksen kaupunginhallituksen puheenjohtajan, kokoomuksen Tapani Mäkisen hyväveli-epäilyistä ensi maanantaina. _