Jouko Törmänen on tyytyväinen yhteen mäkihyppymitaliin Sotshista

Mäkihypyn olympiakultamitalisti tyytyy yhteen suomalaismitaliin Sotshin mäkihypystä. Lake Placidin olympialaisten suurmäen voittaja Jouko Törmänen uskoo suomalaisten mitalimahdollisuuksiin Sotshissa. Kultamitaleista tulee tiukka kilpailu, koska useampi mäkihyppääjä pystyy taistelemaan niistä tasaveroisesti, sanoo olympiavoittaja ja Kansainvälisen hiihtoliiton mäkikomitean puheenjohtaja Jouko Törmänen.

urheilu
Yleiskuvaa mäkihypystä
EPA
Jouko Törmänen
Olympiakultamitalisti Jouko Törmästä haastattelee Raimo Torikka.l

Sotshin olympialaiset pyrähtävät käytiin kilpailuiden osalta torstaina, viralliset avajaiset pidetäänkin kuitenkin vasta perjantaina. Mäkihypyn osalta tositoimet alkavat kilpailutapahtumien osalta lauantaina, jolloin hypätään normaalimäen karsinta. Varsinainen normaalimäen kilpailu hypätään sunnuntaina.

Lake Placidin kisoissa suurmäestä 34 vuotta sitten olympiakultaa voittanut Kansainvälisen hiihtoliiton mäkikomitean puheenjohtaja Jouko Törmänen on tarkasti seurannut roolinsakin vuoksi mäkihyppyä. Suoraan hän ei kuitenkaan mäkihypyn suosikkiaan suostunut kertomaan ja uskoi, että kilpailu on tiukkaa.

- No kansainvälinen kilpailu on koventunut viime vuosien aikana valtavasti ja meillä on paljon kandidaatteja mitalisijoille. Niitä hyppääjiä on varmasti pitkälle toistakymmentä kohta parikymmentä, jotka onnistuessaan pystyy kamppailemaan mitaleista ja kyllä siinä kamppailussa tietenkin ollaan kovilla.

Sotshissa Suomea edustavat mäkihypyssä Janne Ahonen, Janne Happonen, Anssi Koivuranta, Olli Muotka ja Jarkko Määttä sekä naisista Julia Kykkänen.

Mitali suomalaisille?

Jouko Törmänen myös uskoo, että suomalaiset kisailevat mitaleista siinä missä muutkin.

- Meidän viimevuotiset menestykset eivät ole olleet sen mukaiset, että odotukset olisivat valtavan korkealla, mutta kyllä minä uskon, että hyvänä päivänä suomalainen mäkihyppääjä voi tänä päivänä mitalit voittaa olympialaisista. Se on täysin mahdollista ja tämän vuoden kisatkin ovat sen jo osoittanut.

Jouko Törmänen tietää kokemuksesta, ettei olympialaisissa oteta mitaleita helpolla ja asettaakin omat tavoitteensa varovaisesti.

- No kyllä minä olen tyytyväinen jos yksikin mitali tulee.

Myöskään sitä, kuka mitalitoivo on, ei Jouko Törmänen suostunut nimeämään.

- No, periaatteessahan se voi olla kuka meidän joukkueesta tahansa. Mäkihyppy on laji jossa päivän kunto ratkaisee hirvittävän paljon ja se henkilö ja hyppääjä joka on siellä itse kisoissa parhaimmassa vireessä niin se voi olla meidänkin joukkueesta kuka tahansa.

Kultaiset muistot

Jouko Törmänen itse on yksi noista historiallisen olympiakultamitalin tuoneista urheilijoista. Jokkeri voitti Lake Placidin olympialaisissa suurmäen. Tuosta voitosta on kulunut reilut kolme vuosikymmentä.

Voittoisan kisan jälkeen 25-vuotias kultamitalisti ei heti edes ymmärtänyt omien sanojensa mukaan sitä mitä oli tapahtunut.

- Se on vähän semmoinen asia että, kun keskittyy kilpailuihin ja pyrkii siinä onnistumaan, niin ainakin minulle henkilökohtaisesti se voitto ei tuntunut yhtään miltään. Tuntui vaan tietyllä tavalla hyvältä, että oli saavuttanut sen mihin oli aina pyrkinyt. Oikeastaan ne vahvimmat tunteet tulivat aika paljon sen kilpailun jälkeen palkintojenjaon jälkeen. Ja seuraavien viikkojen aikana vasta alkoi ymmärtää itsekin sen, että mitä oli saanut aikaiseksi.

Kotimaahan palattua olympiamitalistit kiikutettiin tavanmukaisesti suoraan presidentinlinnaan.

- Itse koin sen hyvin merkittävänä asiana ja oli toki tosi hienoa suortaan lentokentältä mennä presidentinlinnaan tapaamaan Urho Kekkosta ja keskustella hänen kanssaan kisoista ja niiden tuloksista. Siitä jäi oikein positiivinen kuva itelle.