1. yle.fi
  2. Uutiset

3D-tekniikka antoi kasvot roomalaisajan Britannian mustalle naiselle

Eastbournen museo pyrkii selvittämään mahdollisimman paljon muistakin muinaisista vainajista, jotka ovat luina museon kokoelmissa. Nykytekniikalla voidaan saada selville muun muassa se, mitä he eläissään pääasiassa söivät.

Ulkomaat

Kehittynyt tekniikka on antanut kasvot 1 700 vuotta sitten Englannin etelärannikolla eläneelle naiselle, jonka luuranko löytyi 50 vuotta sitten.

3D-kasvot saanut nainen kasvoi nykyisessä Itä-Sussexin kreivikunnassa roomalaisessa Britanniassa, mutta alkujaan hän tuli kaukaa roomalaisvaltakunnan rajojen takaa, Saharan eteläpuolisesta Afrikasta.

Luiden ja hampaiden isotooppianalyysi kertoo myös, että hän sai hyvin syödäkseen – lähinnä kalas ja vihanneksia – ja vaikuttaa olleen terve. Hammassärkyä hänellä ei ainakaan ollut, tutkimus osoittaa. Hänen ihonsa oli musta, silmät tummat ja hiukset kiharat.

Löytöpaikkansa mukaan Beachy Headin naiseksi nimetty luuranko on yksi Eastbournen museon 300 muinaisesta vainajasta. Useimmat ovat anglosakseja noin puolentoista tuhannen vuoden takaa, mutta vanhimmat elivät kivikaudella, yli neljä tuhatta vuotta sitten.

Tutkijat haluavat selvittää heidän sukupuolensa, ikänsä, pituutensa ja alkuperänsä lisäksi myös sen, mitä he söivät ja miten he voivat. Joissakin tapauksissa saattaa ratketa myös kuolinsyy.

Vaimo, kauppias, orja?

Beachy Headin naisen tarina on aika lailla arvailujen varassa, koska hänen luurankonsa löytyi sellaisenaan, ilman hautaesineitä, jotka kertoisivat hänen sosiaalisesta asemastaan.

Teoriat hänen taustastaan on täytynyt perustaa yleisiin tietoihin roomalaisajasta ja Yorkista tehtyyn samantapaiseen löytöön.

Tutkijat pitävät mahdollisena, että Beachy Headin nainen oli lähistöllä sijainneen talon omistaneen upseerin puoliso tai rakastajatar. Vaihtoehtoisen teorian mukaan hän oli tullut Britanniaan kiertävänä kauppiaana, ellei sitten ollut orjatar. Luut kuitenkin osoittavat, ettei hän ollut tehnyt kovaa ruumiillista työtä.

Beechy Headin naisesta ja hänen tovereistaan Eastbournen museossa kertovat lukuisat brittiläiset tiedotusvälineet, muun muassa yleisradioyhtiö BBC.

Lue seuraavaksi