Hyppää sisältöön

Keliakian tukihoidoksi tarkoitettua gluteenisiepparia kokeillaan potilailla

Gluteenisieppari on nieltävä valmiste, joka sitoo ravinnon keliaakikolle haitallisen gluteenin ja vie sen ulosteisiin. Nyt käynnissä olevissa alkuvaiheen tutkimuksissa testataan lääkkeen turvallisuutta ihmisillä.

Israelilaisen lääkekehitysyhtiön kehittämää gluteenisiepparia testataan parhaillaan FinnMedin tutkimusvastaanotolla Tampereella.

– Oletuksena on, että gluteenisieppari BL-7010 löytää syödyn ruuan gluteenin ruuansulatuskanavasta ja sitoo gluteenin siten, ettei se pääse pilkkoutumaan ja imeytymään elimistöön, vaan poistuu ulosteessa. Gluteenisieppari ei siis ohjaa elimistön toimintoja, vaan vaikuttaa nimenomaan gluteenin imeytymiseen, vastaava tutkijalääkäri, dosentti Marja-Leena Lähdeaho selventää.

Gluteenisieppari ei korvaa gluteenitonta ruokavaliota, vaan on tarkoitettu tukihoidoksi ruokavalion ohella.

– Keliakia on elinikäinen, hankala vaiva. Altistuminen gluteenille tapahtuu helposti vaikka kylässä voiveitsen välityksellä, ja tällaisissa tapauksissa gluteiinisiepparista voi olla apua,  projektipäällikkö Tiina Kärjä-Lahdensuu FinnMedistä vakuuttaa.

Tällä hetkellä lääkkeen tutkimus- ja kehitystyössä on edetty ensimmäiseen tutkimuspotilailla tehtävään testausvaiheeseen, jossa tutkitaan lääkkeen turvallisuutta keliaakikoilla. Mukana tutkimuksissa on 16 aikuista keliaakikkoa.

Seuraavaan, niin ikään valmisteen turvallisuutta tutkivaan vaiheeseen otetaan mukaan kahdeksan tutkimuspotilasta.

Kärjä-Lahdensuun mukaan siepparin matka markkinoille on vielä pitkä. Mikäli valmiste osoittautuu tutkimuksissa turvalliseksi, siirrytään seuraavassa vaiheessa isojen potilasmäärien mittaviin tutkimuksiin, joissa tutkitaan vielä valmisteen toimivuutta varsinaisessa tehtävässään, eli gluteenin sitomisessa.

– Suomessa keliakia tunnetaan sairautena hyvin ja keliaakikko pystyy noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota. Kuitenkin keliakiaan liittyviä oireita voi ilmetä. Kansainvälisten tutkimusten myötä haluamme löytää uusia tukihoitoja gluteenittoman ruokavaliohoidon rinnalle ja näin parantaa keliaakikon elämänlaatua ja kokonaisterveyttä.

– Tutkimus toteutetaan Tampereella, koska täällä on paljon keliakitutkimuksen osaajia, esimerkiksi Markku Mäen tutkimusryhmässä, Kärjä-Lahdensuu kertoo.

.
.